ΑΘΗΝΑ
13:44
|
19.04.2024
Έκκληση για ειρήνη έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ μίλησε για πόλεμο χωρίς όμως να καταδικάσει ονομαστικά τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε την Κυριακή τη χρήση του όρου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας, ότι η χώρα πλήττεται από τον πόλεμο και προτρέπει τον άμεσο τερματισμό των μαχών.

Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι απλώς μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που σπέρνει θάνατο, καταστροφή και δυστυχία“, είπε ο Πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Τα σχόλια ήταν τα πιο έντονα, που είχε κάνει ο Πάπας για τη βία, αν και, όπως συνέβαινε σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, δεν καταδίκασε τη Ρωσία ονομαστικά. Αντίθετα, επανέλαβε την έκκλησή του για ειρήνη, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

«Σε αυτή τη μαρτυρική χώρα η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνεται κάθε ώρα», είπε ο Πάπας, μιλώντας από ένα παράθυρο που βλέπει στην πλατεία. «Ο πόλεμος είναι τρέλα, σταματήστε σας παρακαλώ».

Την επομένη της εισβολής της Ρωσίας, ο Φραγκίσκος πήγε αυτοπροσώπως στη ρωσική πρεσβεία, για να εκφράσει την ανησυχία του – μια άνευ προηγουμένου παρέκκλιση από το συνηθισμένο διπλωματικό πρωτόκολλο. 

Η Ρωσία αναφέρει, ότι η στρατιωτική της επιχείρηση δεν έχει σχεδιαστεί, για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας και να συλλάβει αυτό, που θεωρεί ως επικίνδυνους εθνικιστές ηγεμόνες της.

Πολλοί περισσότεροι από το συνηθισμένο συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για την κυριακάτικη εμφάνιση του Πάπα, κάποιοι κρατώντας πολύχρωμες σημαίες ειρήνης καθώς και τη μπλε και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

«Η Αγία Έδρα είναι πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να τεθεί στην υπηρεσία της ειρήνης», είπε ο Πάπας, προσθέτοντας ότι δύο Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι είχαν πάει στην Ουκρανία για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Ο Andriy Yurash, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν «πολύ, πολύ χαρούμενος» που ο Φραγκίσκος είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση πόλεμο.

«Ακόμα κι αν ο Πάπας δεν είπε τη λέξη «Ρωσία», όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ποιος είναι ο επιτιθέμενος, που μας εισέβαλε και ποιος ξεκίνησε αυτόν τον απρόκλητο πόλεμο», είπε.

Ο Πάπας ευχαρίστησε επίσης τους δημοσιογράφους, που κάλυπταν τις μάχες παρά τους κινδύνους, για να αναφέρουν τη σκληρότητα και τα βάσανα που βιώθηκαν.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα