ΑΘΗΝΑ
03:00
|
07.05.2024
«Ο μισός πληθυσμός της γης λαμβάνει τροφή ως αποτέλεσμα των λιπασμάτων και αν αυτό αφαιρεθεί η απόδοση θα μειωθεί κατά 50%».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια προσφορά και το κόστος των τροφίμων», δήλωσε υπεύθυνος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.

Η Yara International, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, αγοράζει σημαντικές ποσότητες βασικών πρώτων υλών από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλές λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Ο υπεύθυνος της Yara, Χόσλεδερ, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρή. «Τα πράγματα αλλάζουν με την ώρα», είπε στο BBC.

«Ήμασταν ήδη σε μια δύσκολη κατάσταση πριν από τον πόλεμο… και τώρα πλησιάζουμε στο πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της σεζόν για το βόρειο ημισφαίριο, όπου χρειάζεται πολύ λίπασμα και αυτό πιθανότατα θα επηρεαστεί».

Η Ρωσία και η Ουκρανία θεωρούνται οι χώρες από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων παγκοσμίως. Η Ρωσία παράγει επίσης, τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως ποτάσα και φωσφορικά άλατα – βασικά συστατικά των λιπασμάτων, που επιτρέπουν στα φυτά και τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

«Ο μισός πληθυσμός της γης λαμβάνει τροφή ως αποτέλεσμα των λιπασμάτων… και αν αυτό αφαιρεθεί από το χωράφι για ορισμένες καλλιέργειες, [η απόδοση] θα μειωθεί κατά 50%» είπε ο κ. Χόσλεδερ και πρόσθεσε «Για μένα δεν έχει να κάνει με το αν κινούμαστε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση – αλλά πόσο μεγάλη θα είναι η κρίση».

Η εταιρεία, ωστόσο, με έδρα τη Νορβηγία δεν επηρεάζεται άμεσα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά οφείλει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η προσπάθεια διασφάλισης των παραδόσεων έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της αναστάτωσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Λίγες ώρες αφότου ο Χόσλεδερ μίλησε στο BBC, η ρωσική κυβέρνηση προέτρεψε τους παραγωγούς της να σταματήσουν τις εξαγωγές λιπασμάτων. Επισήμανε, ότι περίπου το ένα τέταρτο των βασικών θρεπτικών συστατικών, που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων προέρχονται από τη Ρωσία. “Ταυτόχρονα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή, για να βρούμε επιπλέον πηγές“, είπε πριν ανακαλυφθεί η είδηση.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα