ΑΘΗΝΑ
06:52
|
04.05.2024
Το δεύτερο κύμα προσφύγων θα είναι πιο ευάλωτο από το πρώτο, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, προειδοποιεί ότι το δεύτερο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία θα είναι ακόμα πιο ευάλωτο από το πρώτο. «Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, πλήθος αμάχων χωρίς πόρους, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε, «η κατάσταση διαχείρισης του δεύτερου προσφυγικού κύματος θα είναι πιο δύσκολη για τα ευρωπαϊκά κράτη υποδοχής και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλους στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες διέσχισαν τα σύνορα της Πολωνίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολωνικών συνοριακών αρχών. Μόνο χθες, Καθαρά Δευτέρα, 141.500 Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Συνολικά κοντά στα δύο εκαταμμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μαρτυρίες στον Γκάρντιαν

Μαρτυρίες των χιλιάδων εκτοπισμένων και προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια και τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μεταφέρουν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης. Η Λουντμίλα Λισκέφσκα ταξίδεψε οδικώς τέσσερις ημέρες μέχρι την Πολωνία. «Ο Πούτιν τρελάθηκε. Θέλει η Ουκρανία να γίνει κομμάτι της αυτοκρατορίας του. Το μόνο που κατάφερε είναι να συσπειρώσει όλη τη χώρα εναντίον του», είπε στον βρετανικό «Γκάρντιαν». Η Ουκρανή συνταξιούχος, κάτοικος της Ζαπορίζια, πρόσθεσε ότι πήρε την απόφαση να αφήσει το σπίτι της βλέποντας τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν. «Κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό. Φοβηθήκαμε το ενδεχόμενο εκρήξεων».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαγόρευσε σε άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περισσότεροι από 60.000 Ουκρανοί του εξωτερικού φέρονται να επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να την υπερασπιστούν απέναντι στη ρωσική εισβολή. Στα ουκρανικά σύνορα με την Πολωνία στο Κράκοβετς άνδρες αποχαιρετούν τις οικογένειές τους πριν επιστρέψουν στα μέτωπα των εχθροπραξιών.

Η Λισκέφσκα λέει στον «Γκάρντιαν» ότι τσακώθηκε με την κόρη της που ζει στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον Ρώσο σύζυγό της. «Τους πήρα τηλέφωνο. Μου είπαν ότι οι Ρώσοι πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Τους ζήτησα να σταματήσουν να βλέπουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Τους είπα ότι πεθαίνουμε, αλλά δεν με πιστεύουν».

Έξω από τη Μαριούπολη τα κομβόι αυτοκινήτων συνεχίζονται. Η Λένα, η άλλη κόρη της Λισκέφσκα, λέει ότι το ταξίδι της εξόδου ήταν δραματικό. Ουρές χιλιομέτρων και γύρω τους εκρήξεις. «Ακούσαμε επτά εκρήξεις. Ήταν τρομακτικό». Στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων οι Ουκρανοί έχουν κολλήσει χαρτιά με τη λέξη «Ντέτι» στα ρωσικά που σημαίνει «παιδιά».  

«Μετά από διανυκτέρευση επτά ημερών στο μετρό του Κιέβου, αποφασίσαμε να φύγουμε», λέει η Μαρίνα Πάβλοβα εξηγώντας ότι ο 13χρονος γιος της έχει ιατρικά θέματα. «Είμαστε ρωσόφωνοι. Δεν χρειαζόμαστε τον Πούτιν να μας σώσει». Η Γκαλίνα Παντάλκο έφυγε μαζί με τον σύζυγό της από το Χάρκοβο. «Έπεσαν αρκετές ρουκέτες. Το σπίτι μας σείστηκε σαν να γινόταν σεισμός. Φύγαμε γιατί δεν το αντέχουμε άλλο όλο αυτό». «Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω στην Ουκρανία γιατί νομίζω ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα για την Ουκρανία και μπορεί να διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνια», είπε ένας 25χρονος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

Αφίξεις Ουκρανών στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (7/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 772 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 584
Από Ευζώνους: 26
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 46
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 77 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 39.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.421 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.690 ανήλικοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα