ΑΘΗΝΑ
11:01
|
23.04.2024
Δύο χρόνια σήμερα από την εκδήλωση της πανδημίας, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, όπως ανέφεραν σήμερα οι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων της χώρας, έξι μόλις ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου.

Ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση των μέτρων για τον που αφορούν στη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη όσο αφορά στους εμβολιασμούς και το σύνταγμα της χώρας, μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Τόσο ο ίδιος, όσο και η υπουργός για Συνταγματικές Υποθέσεις της χώρας, Καρολίν Εντστάντλερ, δήλωσαν ότι το μέτρο μπορεί να επανέλθει εάν κριθεί απαραίτητο.

Γκουτέρες: Η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν τέλειωσε

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ η κατανομή των εμβολίων στον κόσμο παραμένει «σκανδαλωδώς άνιση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του για τη δεύτερη επέτειο από την εκδήλωση της πανδημίας.

«Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πάνω από 446 εκατομμύρια κρούσματα (του SARS-CoV-2) παγκοσμίως, πάνω από έξι εκατομμύρια επιβεβαιωμένους θανάτους (εξαιτίας της COVID-19) και αναρίθμητους άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας», ανέφερεο κ. Γκουτέρες.

«Χάρη στα άνευ προηγουμένου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων με εξαιρετική ταχύτητα, πολλές περιοχές του κόσμου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. Αλλά θα αποτελούσε πολύ σοβαρό σφάλμα να νομίσουμε ότι τέλειωσε», προειδοποίησε ο γγ του ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι «η κατανομή των εμβολίων παραμένει σκανδαλωδώς άνιση» και «ο κόσμος μας δεν επιτρέπεται να χωριστεί σε δύο ταχύτητες ανάκαμψης».

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες «παράγουν 1,5 δισ. δόσεις τον μήνα, αλλά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, μιλώντας για «αποτυχία» οφειλόμενη σε «πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις που δίνουν την προτεραιότητα στην υγεία των κατοίκων των πλουσίων χωρών σε σχέση με την υγεία των κατοίκων των φτωχών χωρών».

Πρόκειται, προειδοποίησε, για «συνταγή ώστε να υπάρξουν κι άλλες παραλλαγές, περισσότερα lockdowns, κι άλλη οδύνη και θυσία σε κάθε χώρα». Κάλεσε να μπει τέλος «μια για πάντα» σε αυτό το «θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας».

ΠΟΥ- Covid-19: Πάνω από 6 εκατ. νεκροί

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε χθες Τρίτη το τραγικό ορόσημο των έξι εκατομμυρίων νεκρών, φθάνοντας τους 6.004.421 χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 έφθασαν τα 446.511.318, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν μακράν τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων, με 951.348 νεκρούς επί συνόλου 78 εκατ. και πλέον κρουσμάτων, αντίστοιχα το 17,6% και το 15,8% των παγκόσμιων συνόλων. Ακολουθούν η Βραζιλία (652.829 θάνατοι) και η Ινδία (515.355 νεκροί). Η θέση των δύο χωρών είναι αντεστραμμένη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων (42,97 εκατ. στην Ινδία, 29,13 εκατ. στη Βραζιλία).

Η ευρωπαϊκή και η αμερικανική ήπειρος καταγράφουν μέχρι τώρα τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (183 εκατ. και 148 εκατ. αντίστοιχα). Η θέση τους αντιστρέφεται σε ό,τι αφορά τους θανάτους (2.649.627 έναντι 1.891.911 αντίστοιχα).

Ο ΠΟΥ εκτιμά, λαμβάνοντας υπόψη την πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την πανδημία, ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος από τον επίσημο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα