ΑΘΗΝΑ
16:26
|
06.05.2024
Με το βλέμμα στραμμένο στο ενεργειακό σοκ που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το επόμενο δεκαήμερο, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

Στο θέμα της ακρίβειας και στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά τη  διάρκεια του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση του ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει «ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας, λόγω και των ανατιμήσεων στην ενέργεια ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και τα πεδία της ενέργειας, τα προβλήματα γίνονται πολύ πιο σύνθετα όσο αφορά στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε χώρα. «Μπορούν όμως να βρεθούν λύσεις αν αυτές είναι τολμηρές και συντονισμένες», πρόσθεσε.

«Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, αναδεικνύοντας νέες προτεραιότητες: η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρωτίστως να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες, τολμηρές πρωτοβουλίες, για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η πολεμική ένταση στην Ουκρανία να περιχαρακωθεί από περιφερειακές ζώνες ασφάλειας στην ήπειρό μας. Και, βέβαια, η πολιτική να παρέμβει, επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών, τις επιχειρήσεις, από υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις έξι προτάσεις για το φυσικό αέριο που ήρθε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνδυάζοντας το πρόβλημα με την αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.

Το μήνυμα πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

«Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα» τόνισε για να προσθέσει.

«Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα