ΑΘΗΝΑ
06:22
|
25.04.2024
Οι προεδρικές εκλογές φαίνεται πως θα εξελιχθούν σε ένα «θρίλερ» για γερά νεύρα, καθώς οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά, σύμφωνα με τα exit polls.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας φαίνεται πως θα εξελιχθούν σε ένα «θρίλερ» για γερά νεύρα, καθώς οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν να ηγηθούν της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια βρίσκονται πολύ κοντά, σύμφωνα με τα exit polls.

Ο συντηρητικός Γιουν Σουκ-γιόλ, με 48,4%, είναι ελαφρώς μπροστά από τον φιλελεύθερο Λι Γιε-μγιούν, με 47,8%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από κοινού από τρία τηλεοπτικά δίκτυα την Τετάρτη μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Μια άλλη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού JTBC έδειξε ότι ο Λι προηγείται με 48,4%, έναντι του Γιουν με 47,7%.

Οι κρατικοί υπεύθυνοι για την εκλογική διαδικασία είπαν νωρίτερα ότι η καταμέτρηση των ψήφων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο, λόγω του παρατεταμένου χρόνου ψηφοφορίας για ασθενείς με COVID-19 και ότι ο νικητής μπορεί να μην είναι ξεκάθαρος μέχρι τις αρχές της Πέμπτης.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε στο 77,1 τοις εκατό, με ρεκόρ πρόωρης ψηφοφορίας. Περίπου 44 εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες ηλικίας 18 ετών και άνω είχαν δικαίωμα ψήφου, από τα 52 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας. Περίπου 16 εκατομμύρια ψήφισαν κατά την πρόωρη ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο υποψήφιοι πέρασαν μήνες σφυροκοπώντας και δαιμονοποιώντας ο ένας τον άλλον σε μια από τις πιο σκληρές πολιτικές εκστρατείες της πρόσφατης ιστορίας, επιδεινώνοντας τις ήδη σοβαρές εσωτερικές διαιρέσεις της χώρας.

Ο επόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις, όπως η αύξηση της ανισότητας, το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, η άνοδος των τιμών των κατοικιών και οι επιπτώσεις του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων COVID-19 στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Θα αντιμετωπίσει επίσης έναν ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπαρκτή παραμένει η απειλή της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας.

Ο Λι, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, και ο Γιουν, από το συντηρητικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης People Power, διεκδικούν να διαδεχθούν τον νυν Πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συνταγματικά απαγορεύεται να διεκδικήσει επανεκλογή.

Μια νίκη της συντηρητικής αντιπολίτευσης θα αντιπροσώπευε μια αξιοσημείωτη ανατροπή για ένα κόμμα που βρισκόταν σε κρίση μετά τις τελευταίες εκλογές του 2017, που διεξήχθησαν νωρίς μετά την παραπομπή και την απόλυση της προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.

Το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Μουν, εν τω μεταξύ, παλεύει για να προστατεύσει και να συνεχίσει την ατζέντα του, καθώς και να αποτρέψει τις απειλές του Γιουν να ερευνήσει την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου για διαφθορά εάν εκλεγεί.

Οι δύο πρόεδροι πριν από τον Μουν, συμπεριλαμβανομένου του Παρκ, φυλακίστηκαν μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Ο Μουν δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένες κατηγορίες για αδικήματα, αλλά η κυβέρνησή του αντιμετώπισε πολλά μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων.

Ο νικητής της σημερινής ψηφοφορίας θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Μαΐου και θα υπηρετήσει για μία μόνο πενταετή θητεία ως ηγέτης της 10ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα