ΑΘΗΝΑ
21:26
|
26.05.2024
Παρουσία Τσαβούγλου η συνάντηση των δύο πλευρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε πριν λίγο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ντμίτρο Κoυλέμπα έφτασε στην Αττάλεια λίγο μετά τις 9 το πρωί και λίγο αργότερα έφτασε στην πόλη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που βρίσκονταν στην Τουρκία από χθες.

Τους δύο υπουργούς Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρίσταται στη συνάντηση καθώς και οι δύο ηγέτες ζήτησαν την παρουσία του, όπως ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα φέρει κοντά υψηλόβαθμους Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκαν διαδοχικές διμερείς συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με Λαβρόφ και Κουλέμπα.

«Ο κύριος στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους τρεις ηγέτες», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για την Τουρκία οι στόχοι είναι δύο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και να συνεχιστούν σε νέα φάση οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «να ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Μετά τη λήξη της συνάντησης οι τρεις υπουργοί αναμένεται να δώσουν συνέντευξη τύπου, αλλά χωριστά. Το πιθανότερο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το OPEN, είναι να μιλήσει πρώτα στους δημοσιογράφους ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά ο Ντμίτρο Κουλέμπα, και στο τέλος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Ποντόλιακ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η Ουκρανία εκτιμά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας. «Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε διεθνείς εταίρους που προσπαθούν να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή και η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο με τις κοινές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι η σημερινή συνάντηση στην Αττάλεια είναι το δεύτερο σκέλος των διαπραγματευτικών συνομιλιών: «Νομίζω πως ο Κουλέμπα θα παρουσιάσει μια πιο αντικειμενική εικόνα στον Λαβρόφ και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να φτάσουν σε ένα σημείο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφιλίωση», σημείωσε και εκτίμησε πως είναι πιθανή μια κατάπαυση του πυρός στο εγγύς μέλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ζελένσκι προσκαλεί προσωπικά Μπάιντεν και Σι στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας

Στις Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Τραμπ και η θερμοκρασία του πλανήτη

Διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη πραγματοποιεί ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα