ΑΘΗΝΑ
20:28
|
06.05.2024
Εκατοντάδες συγκεντρώνονται στις κύριες πόλεις της Κορσικής, Αχάκιο, Κάλβι και Μπαστία, με τις διαδηλώσεις να μετατρέπονται γρήγορα σε συγκρούσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο νησί της Κορσικής, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε στη φυλακή μία ισχυρή πολιτική μορφή του κορσικανικού εθνικού κινήματος.

Ο Ιβάν Κολόνα, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του κορυφαίου περιφερειακού αξιωματούχου της Κορσικής, Κλώντ Ερινιάκ, το 1998, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κώμα αφού ξυλοκοπήθηκε στις 2 Μαρτίου στη φυλακή από έναν συγκρατούμενό του που εκτίει ποινή για αδικήματα «τρομοκρατίας».

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις στο νησί, όπου ορισμένοι βλέπουν ακόμη τον Κολόνα – ο οποίος συνελήφθη μόλις το 2003 μετά από ένα πενταετές ανθρωποκυνηγητό που τελικά τον βρήκε να ζει ως βοσκός στα βουνά της Κορσικής – ως ήρωα σε έναν αγώνα για ανεξαρτησία.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν τη νύχτα της Πέμπτης στις κύριες πόλεις της Κορσικής Αχάκιο, Κάλβι και Μπαστία, με τις διαδηλώσεις να εκφυλίζονται γρήγορα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Στην Αχάκιο, διαδηλωτές εισέβαλαν ακόμη και στο κεντρικό κτίριο των δικαστηρίων, βάζοντας φωτιά σε παλιοσίδερα. Στη συνέχεια προσπάθησαν να λεηλατήσουν μια τράπεζα.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν μόνο στην Αχάκιο, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού TF1 που τραυματίστηκε στο πόδι.

Ο Κολόνα φυλακίστηκε στη νότια Γαλλία με τις αρχές να απορρίπτουν εδώ και καιρό το αίτημά του να μεταφερθεί στην Κορσική, λέγοντας ότι η παράβασή του τον έκανε κρατούμενο με «ειδικό καθεστώς». Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέ την Τρίτη μετέβαλλε αυτό το καθεστώς, αλλά η κίνηση θεωρήθηκε πολύ αργοπορημένη από τους υποστηρικτές του Κολόνα στην Κορσική.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης, Φρανκ Ελόνγκ Άμπε, για απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελέα κατά της τρομοκρατίας της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά Ρικάρντ, ο Φρανκ Ελόνγκ Άμπε ομολόγησε την επίθεση, λέγοντας ότι είχε εξοργιστεί από τις «βλάσφημες δηλώσεις» που έκανε ο Κολόνα ενώ βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα