Ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέπμτη, 10/3) η πρώτη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας, χωρίς να προκύψει κάποια συμφωνία, ούτε ακόμη και για το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους. Ενδεικτικό είναι ότι η συνάντηση κράτησε λιγότερο από δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης αναφέρθηκε διεξοδικά στα επίδικα της συγκυρίας και τις θέσεις της Ρωσίας.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνήθηκε ποτέ να πραγματοποιήσει επαφές. Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι οι επαφές αυτές δεν θα γίνουν απλά για να γίνουν, αλλά θα επισημοποιήσουν και συγκεκριμένες συμφωνίες. Αναφέραμε αυτό το θέμα σήμερα, ο κ. Κουλέμπα το έθεσε, και του υπενθύμισα ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι για συναντήσεις με την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν προστιθέμενη αξία και θα επιλύουν ζητήματα», επισήμανε ο Λαβρόφ.
«Το Κίεβο επιδίωξε συναντήσεις τα προηγούμενα χρόνια αλλά απέφυγε να τηρήσει τις υποχρεώσεις του» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο και για τις συμφωνίες του Μινσκ.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι, αλλά τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει να προετοιμαστούν διεξοδικά. «Υπάρχει ανάγκη για προετοιμασία. Οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις γύροι συνομιλιών, η Ουκρανία έλαβε τις απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις μας και υποσχέθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επομένως τις περιμένουμε». τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
«Επαναλάβαμε και σήμερα στους συναδέλφους μας ότι κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στη Λευκορωσία η ρωσική πλευρά παρουσίασε εξαιρετικά συγκεκριμένες εκτιμήσεις, ήδη ως σχέδιο συμφωνίας. Και η ουκρανική πλευρά, έχοντας μεταφέρει αυτές τις προτάσεις για επεξεργασία στο Κίεβο, διαβεβαίωσε ότι θα δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο Λαβρόφ.
«Θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση στο έδαφος της Λευκορωσίας, και όχι μια γραφειοκρατική διαδικασία και να συντονίσουμε εκείνα τα πράγματα που, με αμοιβαία αναγνώριση, θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης και στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με άνευ όρων συνεκτίμηση των συμφερόντων όλων των χωρών ανεξαιρέτως», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι, ενώ επιμένουμε στη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν απορρίπτουμε τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κρατική ασφάλεια. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας μαζί με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών και, φυσικά, της ασφάλειας της Ρωσίας», υποστήριξε ο Λαβρόφ. «Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, η κατανόηση αυτής της προσέγγισης αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο της, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε ο υπουργός.
Δεν έχουμε σχέδια εισβολής σε άλλες χώρες
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία άλλη χώρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Όσο για την ερώτησή σας σχετικά με το αν σκοπεύουμε να εισβάλουμε σε άλλες χώρες, δεν έχουμε τέτοια σχέδια. Δεν έχουμε εισβάλει ούτε στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία, απλά… το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Η κατάσταση που αναπτύσσεται εκεί δημιουργεί άμεσες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας», είπε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο κορυφαίο διπλωμάτη, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR) ήδη αυτόν τον μήνα. «Παρά τις επί χρόνια προειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις, εκκλήσεις και προτάσεις μας, κανείς δεν μας άκουσε. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα περισσότερες από μία φορές και με σχολαστικές λεπτομέρειες. Και νέα γεγονότα αποκαλύπτονται τώρα. Τα απελευθερωμένα εδάφη, ιδιαίτερα στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, φαίνεται να ήταν στόχος νέων επιθέσεων που είχαν σχεδιαστεί διεξοδικά και είχαν προγραμματιστεί ήδη για αυτόν τον μήνα», τόνισε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Βρετανής υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες της Βαλτικής και τη Μολδαβία, ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για «βρετανικά ψεύδη».
«Δεν είπαμε ποτέ ότι έχουμε σχέδια για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε. «Είναι η νέα μου συνάδελφος Λιζ Τρας που μίλησε για αυτό το θέμα, λέγοντας ότι αν ο Πούτιν δεν χάσει στην Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρχει όριο στις φιλοδοξίες του και οι χώρες της Βαλτικής και η Μολδαβία θα είναι οι επόμενοι στόχοι του. Δεν είμαστε εμείς που ανοίγουμε το θέμα. Είναι η Λιζ Τρας, γνωστή για τους αφορισμούς της, αυτή που το κάνει», συνέχισε ο Λαβρόφ και χαρακτήρισε τη δήλωση της Βρεττανής ομολόγου του «υπόδειγμα αγγλικής κουλτούρας, πολιτικής και διπλωματίας». «Οι Βρετανοί έγραψαν την ψεύτικη διαθήκη του Μεγάλου Πέτρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Έδρα των Ταγμάτων Αζόφ το νοσοκομείο στη Μαριούπολη
Για τις εξελίξεις στη Μαριούπολη, ο Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε πως το μαιευτήριο που χτυπήθηκε είχε εκκενωθεί από ασθενείς και χρησιμοποιούνταν από το εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, ως στρατώνας.
«Έχουμε γίνει δέκτες επανειλημμένως αυτής της αξιοθρήνητης ρητορικής για φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός. Στις 7 Μαρτίου, πριν από τρεις ημέρες, η αντιπροσωπεία μας παρουσίασε στοιχεία στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το εν λόγω μαιευτήριο είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το Τάγμα Αζόφ και άλλους εξτρεμιστές. Όλες οι μέλλουσες μητέρες, όλες οι νοσοκόμες και το λοιπό προσωπικό είχαν εκδιωχθεί. Ήταν μια βάση του τάγματος Αζόφ. Αυτά τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν πριν από τρεις ημέρες. Εναπόκειται σε εσάς να βγάλετε συμπεράσματα για το πώς γίνεται πλύση εγκεφάλου στο παγκόσμιο κοινό», ανέφερε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους κατηγορώντας τα δυτικά ΜΜΕ για μεροληψία. «Δυστυχώς, η άλλη πλευρά, η πλευρά που επιτρέπει τη δημιουργία μιας αμερόληπτης εικόνας δεν απολαμβάνει της προσοχής τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ζητάμε εξηγήσεις για τα εργαστήρια βιολογικών όπλων
Αναφορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Σεργκέι Λαβρόφ έγιναν και στο θέμα της δραστηριότητας των ΗΠΑ σε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. «Ανησυχούμε πολύ για τα στοιχεία ότι το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει αρκετές δεκάδες στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία ως μέρος του προγράμματός του, παραβιάζοντας τη σχετική σύμβαση που απαγορεύει τα βιολογικά και τοξικά όπλα. Έχουμε στείλει επίσημο αίτημα και ζητάμε εξηγήσεις. Και θα απαιτήσουμε απάντηση», σημείωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα πειράματα αυτά δεν ήταν ειρηνικά και αποσκοπούσαν στη δημιουργία βιολογικών όπλων «εθνοτικού προσανατολισμού». «Δεν έχω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα όπλα τους, ωστόσο, δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι αυτά δεν ήταν απολύτως ειρηνικά πειράματα, είχαν ως στόχο τη δημιουργία βιολογικών όπλων, τα οποία, θα λέγαμε ότι είχαν εθνοτικό προσανατολισμό», είπε ο Λαβρόφ.
Ευχαριστώντας την Τουρκία και το Καζακτσάν για τις μεσολαβητικές τους πρωτοβουλίες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μην τις καταχραστεί η ουκρανική πλευρά «η οποία συνηθίζει να αντικαθιστά τις πραγματικές ενέργειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της με θεατρινισμούς».
Φανταστικά σενάρια τα περί απαγωγής Ουκρανών πολιτικών
Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, διέψευσε τους ισχυρισμούς για απαγωγές πολιτικών από την Ουκρανία. «Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία απήγαγε ανθρώπους στην Ουκρανία αποτελούν απλώς ένα ακόμη ψέμα ανάμεσα στα πολλά που πλημμυρίζουν τα μέσα ενημέρωσης». «Είπατε ότι αυτά είναι γεγονότα, αλλά πιστεύω ότι είναι μια διαφορετική λέξη που ξεκινά με το γράμμα “F”», απάντησε, σχολιάζοντας ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με υποτιθέμενες απαγωγές ανθρώπων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτού του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ζαπορόζιε, Λέιλα Ιμπραγίμοβα.
ΠΗΓΗ: Tass.com