ΑΘΗΝΑ
13:18
|
19.04.2024
Η βάφτιση, η μετονομασία του ΟΑΕΔ, σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» συνοδεύεται από δύο κηδείες και έναν θησαυρό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η λάμψη από το επικοινωνιακό πυροτέχνημα των 40.000 «άνεργων- κροίσων», οι οποίοι -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ανάβουν το πανάκριβο πούρο τους με το φλεγόμενο δελτίο ανεργίας, απολαμβάνουν αναίσχυντα τα δωρεάν δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό, ενώ μαυρίζουν το κορμί τους στους εξωτικούς προορισμούς του κοινωνικού τουρισμού, καλύπτει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα αφήγημα δήθεν ανάπτυξης με περίπου 3,5 δις € να περιμένουν καρτερικά την επόμενη χρήση τους…

Η βάφτιση, η μετονομασία του ΟΑΕΔ, σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» συνοδεύεται από δύο κηδείες και έναν θησαυρό.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ως Αρχάγγελοι με τη ρομφαία κατακεραυνώνουν «απατεώνες» και «καταχραστές», οι οποίοι θα διαγραφούν από τα μητρώα της ΔΥΠΑ, διότι εμφανίζονται ως μακροχρονίως άνεργοι ενώ στην πραγματικότητα έχουν εξαιρετικά υψηλό εισόδημα.

Βέβαια, δεν επιδοτούνται και επομένως δεν θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν χρήματα.

Εξάλλου, δεν είναι αρκετοί για να στηρίξουν το αφήγημα της ανάπτυξης, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο οι άνεργοι ανήλθαν στο 1.112.551, με τους 573.000 από αυτούς να είναι μακροχρονίως εκτός αγοράς εργασίας και τους επιδοτούμενους μόλις και μετά βίας να αγγίζουν τις 213.000.

Ποια είναι η λύση;

Μα φυσικά, η καθιέρωση πέντε διαφορετικών τρόπων διαγραφής των ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και ο περιορισμός των ήδη συμπιεσμένων δαπανών για τη στήριξη τους!

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, η ΔΥΠΑ μπορεί:

-Να διαγράψει από το Μητρώο ανεργίας για δύο έτη και να διακόψει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους αρνηθούν τρεις φορές την ανάληψη προτεινόμενης εργασίας.

-Να διαγράψει για έξι μήνες και να διακόψει τη χορήγηση του επιδόματος, σε όσους αρνούνται την συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

-Να διακόψει με βάση εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα αυτών που ισχύουν για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σειρά παροχών, όπως η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Να διακόψει την παροχή επιδομάτων σε ανέργους οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ή δεν παραμένουν στο Ψηφιακό μητρώο που θα δημιουργηθεί και θα περιλαμβάνει τυχόν προτάσεις για απασχόληση.

Να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε… «επίδομα εργασίας». Όσοι άνεργοι βρίσκουν εργασία, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50 % του επιδόματος έως την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της καταβολής του, ώστε με το μισό κόστος για το κράτος να εξαντλήσουν τον χρόνο λήψης του επιδόματος, το οποίο -εμμέσως- θα λειτουργεί ως μισθολογική επιδότηση προς τον εργοδότη!

Παράλληλα, η σύνδεση της καταβολής του επιδόματος εργασίας με το σύστημα κατάρτισης, μετατρέπει ακόμη κι αυτή την ακρωτηριασμένη στήριξη προς τους ανέργους σε… δίδακτρα για την επαγγελματική κατάρτιση από ιδιώτες.

Άρα, η αλήθεια ως προς την πορεία της ανεργίας και η στήριξη των ανέργων μετέβησαν «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερόν, εν τόπω αναψύξεως»…

Ποιος είναι, όμως ο θησαυρός των περίπου 3,5 δις €;

Οι Λογαριασμοί Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικής Πολιτικής μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους. «Αγκάθι» σύμφωνα με έμπειρους συνδικαλιστές, είναι τα αποθεματικά των δύο λογαριασμών συνολικού ύψους άνω των 2,3 δις € τα οποία δεν θα αποδοθούν στους κοινωνικούς εταίρους.

Για την επαγγελματική κατάρτιση, θα εισρεύσει στην χώρα μας 1 δις € από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα αξιοποιηθεί (με την συνδρομή ιδιωτών) η ακίνητη περιουσία του τ.ΟΕΚ (ο οποίος με μνημονιακή ρύθμιση καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο ΟΑΕΔ), ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επίκληση των «καλών ευρωπαϊκών πρακτικών» μόνιμη επωδός και κάπως έτσι, ταυτόχρονα, «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και «εις την πλέμπα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα