ΑΘΗΝΑ
07:30
|
18.05.2024
Ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο του ξυλοδαρμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά των αστυνομικών που βιντεοσκοπήθηκαν να χτυπάνε και να ψεκάζουν με χημικά έναν νεαρό Αφρικανό, καθώς αυτός σκαρφάλωνε πάνω από τον φράχτη των συνόρων μεταξύ του Μαρόκου και του βορειοαφρικανικού θύλακα της Ισπανίας Μελίγια, επιμένοντας ότι η χρήση βίας από τους αστυνομικούς ήταν «η ενδεδειγμένη».

Το βίντεο εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς περίπου 3.700 άτομα προσπάθησαν να ανέβουν στον φράχτη των έξι μέτρων μέσα σε δύο ημέρες. Την Τετάρτη 2.500 άτομα προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στα σύνορα, εκ των οποίων τα 491 τα κατάφεραν. Την επόμενη μέρα, 1.200 άτομα προσπάθησαν να περάσουν, με 380 να το επιτυγχάνουν.

Το περιστατικό, που έλαβε χώρα την ίδια ώρα που η Ισπανία εκπόνησε ένα «σύστημα εξπρές» για την υποδοχή προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο, είπε ότι «το επίπεδο επιθετικότητας» από ορισμένους από αυτούς που προσπάθησαν να περάσουν τη Μελίγια ήταν άνευ προηγουμένου, προσθέτοντας ότι περίπου 60 αξιωματικοί της Guardia Civil και Policía Nacional και 52 μετανάστες τραυματίστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν βιδώσει μπουλόνια στα παπούτσια τους για να τους βοηθήσουν να περάσουν, αποτελώντας «τεράστιο κίνδυνο» για την αστυνομία.

Πλάνα του περιστατικού, που τράβηξε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ισπανίας, RTVE, δείχνουν τον άνδρα να χτυπιέται καθώς κατεβαίνει και μετά πάλι καθώς φτάνει στο ισπανικό έδαφος από τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς.

Η Βιρτζίνια Αλβαρέζ, εμπειρογνώμονας για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία στην Ισπανία, είπε ότι οι εικόνες ήταν ιδιαίτερα τρομακτικές τη στιγμή μάλιστα που η Ισπανία ετοιμάζεται να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Ενώ αυτό συμβαίνει, οι μετανάστες στα σύνορά μας τιμωρούνται με ακραία βαρβαρότητα», είπε. «Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε να προβάλουμε; Έτσι θα δεχθούμε ανθρώπους που μπορεί επίσης να φεύγουν από πιθανές συγκρούσεις και διώξεις;»

Μιλώντας σε επίσκεψή του στη Μελίγια το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, περιέγραψε τις παραβιάσεις των συνόρων ως «εξαιρετικά βίαιες» και είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί γάντζοι κρέατος, ραβδιά και σφυριά στις διελεύσεις από τους μετανάστες.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι το επίπεδο βίας που είχε υποστεί η αστυνομία ήταν εμφανές στα ραγισμένα κράνη και τις κατεστραμμένες βαλλιστικές ασπίδες που του είχαν δείξει.

«Ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν μπορεί να επιτρέψει στα σύνορά του –που στην προκειμένη περίπτωση είναι σύνορα της ΕΕ– να δεχτούν βίαιη επίθεση», είπε. «Ούτε μπορεί να επιτρέψει στους δημόσιους υπαλλήλους της στη Guardia Civil και στην Policía Nacional, που παρέχουν τον απαραίτητο χώρο για να μπορέσουμε όλοι να ασκήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, να δεχθούν επίθεση».

Τον Μάιο του περασμένου έτους, περίπου 10.000 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων 2.000 ανήλικων – πέρασαν στον άλλο βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, τη Θέουτα, μέσα σε λίγες μέρες.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα