ΑΘΗΝΑ
06:49
|
20.04.2024
Επισημοποιήθηκε χθες Πέμπτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η υπόσχεση που είχε δώσει στη Ντόχα τον Ιανουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμως κήρυξαν το Κατάρ «στρατηγικό μη Νατοϊκό εταίρο» τους (MNNA), μια κίνηση που αναβαθμίζει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Ντόχα και εκχωρεί στο εμιράτο του Κόλπου μια σειρά από οικονομικά και στρατιωτικά προνόμια στις διμερείς σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε χθες Πέμπτη προεδρικό διάταγμα επισημοποιώντας το νέο στάτους του Κατάρ και εκπληρώνοντας επί της ουσίας την υπόσχεση που είχε δώσει στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στον Λευκό Οίκο στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022. Στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι το εν λόγω καθεστώς του «μείζονος μη Νατοϊκού συμμάχου στο Κατάρ δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με το Κατάρ». «Πιστεύω ότι είναι μια ενέργεια, η οποία ήταν αναγκαία εδώ και πολύ καιρό», είχε προσθέσει τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Κατάρ είναι η τρίτη χώρα στην περιοχή του Κόλπου που αποκτά αυτό το ειδικό καθεστώς μετά το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

Η εν λόγω διακήρυξη για το Κατάρ έρχεται εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αύξηση των τιμών των καυσίμων που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη κρίση στην στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ χθες ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει και στην Κολομβία το χαρακτηρισμό του μείζονος μη ΝΑΤΟϊκού συμμάχου σε μία προσπάθεια να επιδοκιμάσει έμπρακτα τη στενή διμερή συνεργασία σε διάφορα επίπεδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα