ΑΘΗΝΑ
00:30
|
29.09.2024
564 οι νεκροί άμαχοι κατά τον ΟΗΕ. Κλιμακώνει τα μέτρα έναντι της Ρωσίας ο Μπάιντεν. Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας ανακοίνωσε η πρόεδρος της…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 16η ημέρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει με το αμερικανικό Πεντάγωνο να κάνει λόγο για κυκλωτικές κινήσεις σε τέσσερις πόλεις και συγκεκριμένα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ και Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου 4,8 χλμ πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ. Πλέον βρίσκονται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την Οδησσό από τρεις πλευρές, δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το δράμα των αμάχων επιδεινώνεται στις υπό πολιορκία περιοχές. Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι απελπιστική με τους αμάχους να μην έχουν νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι προσπάθειες απομάκρυνσής τους μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει με Κρεμλίνο και Κίεβο να ξιφουλκούν για το ποιος έχει την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέβασε το πρωί της Παρασκευής εκ νέου τους τόνους στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος- τρομοκράτη» και πρόσθεσε πως «ο κόσμος πρέπει να το μάθει αυτό. Ο κόσμος πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη Μαριούπολη. Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαπίστωσε στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Λευκορώσο ομόλογό του πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία έχουν «ορισμένες θετικές αλλαγές». Οι δυο τους είχαν συνάντηση στη Μόσχα, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Λευκορώσο ομόλογό του ότι αυτές οι συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά διεξάγονται πλέον σε καθημερινή βάση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε πως σήμερα Παρασκευή (11/3) θα ανοίξουν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανήγγειλε προ ολίγων ωρών την ην έναρξη διαβουλεύσεων με το Κογκρέσο προκειμένου να αρθεί το καθεστώς των μόνιμων ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι η Ρωσία θα γίνει μία από τις μόλις τρεις χώρες που δεν θα έχουν καθεστώς ομαλών εμπορικών σχέσεων, μετά την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα, προειδοποιώντας πως αυτό θα σηματοδοτήσει την επιβολή υψηλότερων δεσμών στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, στις Βερσαλλίες οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να στηρίξουν την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Ουκρανίας χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις και απηύθυναν έκκληση προς τη Μόσχα για την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απάντησε σε ερώτηση για το εάν η Σύνοδος είχε συμφωνήσει στην πρόταση του Μπορέλ για διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας της Ε.Ε. με τη διάθεση άλλων 500 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. «Αυτό το ποσό είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε ο Σολτς.

Η μέρα πάντως στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας ξεκίνησε με τον ήχο των σειρήνων της αεράμυνας. Εκρήξεις επίσης φέρονται να σημειώθηκαν στο Λουτσκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, αλλά και στο Ντνίπρο στα κεντροανατολικά της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στο Ντνίπρο σημειώθηκαν τρεις αεροπορικές επιδρομές και τουλάχιστον ένας άνθρωπος φέρεται να έχασε τη ζωή του.  

Ο γενικός διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους κρουζ σε πόλεις της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν την Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους κατά τη διάρκεια αυτού που αποκαλεί την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Επίσης, η Μόσχα ζήτησε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η «ανάπτυξη βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 564 αμάχων στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Φιλαδέλφεια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε και πάλι ότι δεν θα μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ότι εάν η Ρωσία μετακινηθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ, η Αμερική θα το υπερασπιστεί. «Δεν θα πολεμήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία», είπε. «Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

  • Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν. 

  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικός, Ντμίτρο Κουλέμπα, διέψευσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που έκανε λόγο νωρίτερα για ορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες, δηλώνοντας ότι δεν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες και επανέλαβε ότι η χώρα θα μπορούσε να συμβιβαστεί σχετικά με το ουδέτερο καθεστώς αν της προσφέρονταν εγγυήσεις ασφαλείας. 
  • Η Τουρκία μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στην πόλη Τσερνίβτσι εν μέσω αναφορών για προγραμματισμένη ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

  • Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα συμφωνήσει σε μια πρόταση για διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters: «Πιστεύω ότι κανείς δεν νόμιζε ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μπορεί να έκανε λάθος όταν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό το ζήτημα», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες.

  • Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία ενέργειας Energoatom. Την ίδια στιγμή, εικόνες που κατεγράφησαν από τη NASA στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με το Skynews, δείχνουν πως η χώρα έχει πέσει στο σκοτάδι σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.

  • «Πηγαίνετε στην κεντρική πλατεία της πόλης σας στις 14:00», τόνισε ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, με ανάρτηση του στο Instagram. «Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου. Είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον πλανήτη», συμπλήρωσε.

  • Η Nestle ανακοίνωσε πως σταμάτησε να εξάγει και να εισάγει μη απαραίτητα είδη διατροφής όπως ο καφές Nespresso ή το νερό San Pellegrino από και προς τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο ελβετικός όμιλος τροφίμων είχε δηλώσει ότι θα «παγώσει» τις επενδύσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

  • Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 564 αμάχων στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR). Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες.

  • Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από την Αττάλεια της Τουρκίας. «Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

  • O Βλαντίμιρ Πούτιν προήδρευσε σήμερα της συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης. Είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε όσους το θέλουν, να πολεμήσουν εθελοντικά με δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας. Επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να παρουσιάσει ειδική έκθεση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της χώρας σε σχέση με τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

  • Η Γερμανία έχει δεχθεί περισσότερους από 109.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία από την έναρξη των εχθροπραξιών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

  • Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ
  • Τα τουρκικά πλοία που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα ρωσικά λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας κατάφεραν να αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναυσιπλοΐας της Τουρκίας.

  • Δήμαρχος του Χάρκοβο: Μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 48 σχολεία από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

  • Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου καθώς και φυσικού αερίου και άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μαρίζ Πέιν. Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 45 ημέρες, αφού η χώρα λάβει τις αποστολές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία που έχουν ήδη αγοραστεί.

  • Περισσότεροι από 16.000 εθελοντές από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν για τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσk (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

  • Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε στον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να συντάξει μια ξεχωριστή έκθεση που θα αφορά μέτρα για την ενίσχυση των ρωσικών συνόρων υπό το φως της συσσώρευσης του ΝΑΤΟ κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας.

  • Τη διενέργεια «αυστηρού ελέγχου» στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία διέταξε η ρωσική εισαγγελία. «Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τον περιφερειάρχη του Χάρκοβο μετέδωσε ότι επλήγη ψυχιατρικό νοσοκομείο από τις ρωσικές δυνάμεις. «Τα 30 μέλη του προσωπικού και οι 330 ασθενείς του ψυχιατρείου βρίσκονταν σε υπόγειο καταφύγιο τη στιγμή της αεροπορικής επιδρομής», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

  • Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

  • Οι αεροπορικές αρχές της Ρωσίας παρέτειναν το κλείσιμο του εναέριου χώρου στον νότο της χώρας έως τις 20 Μαρτίου, δήλωσε στο TASS πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Μεταφορών.

  • Ιρίνα Βερεστσούκ: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη. Οι επανειλημμένες προσπάθειες διάνοιξης ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εκκένωση της πόλης τις περασμένες μέρες απέτυχαν.
  • Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα, βόρεια της Μαριούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

  • Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση στην Ουκρανία «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σημειώνοντας ότι «θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

  • Πληροφορίες για αεροπορικές επιθέσεις και στην πόλη Ιβάνο-Φρανκίφσκ, στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

  • Περισσότεροι από 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων ο αξιωματούχος ανέφερε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες.

  • Σφοδρές μάχες διεξάγονται από χθες στα περίχωρα του Κιέβου. Η ουκρανική πρωτεύουσα απειλείται με περικύκλωση καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της. Εικόνες από δορυφόρο, που μετέδωσε το CNN, δείχνουν το κονβόι των 65χλμ των ρωσικών αρμάτων μάχης να έχει μοιραστεί και ανασυγκροτηθεί σε άλλες, κοντινές περιοχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα