ΑΘΗΝΑ
08:23
|
20.04.2024
Θα επιτρέψει αναρτήσεις όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς» και «Θάνατος στον Πούτιν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, χαλάρωσε προσωρινά την πολιτική της σχετικά με τις αναρτήσεις με βίαιη ρητορική μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα επιτρέψει αναρτήσεις όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς», αλλά όχι απειλές κατά αμάχων.

Η πολιτική αυτή απόφαση αντιμετωπίστηκε έντονα από τη Μόσχα, με τη ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες να απαιτεί σήμερα από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» του ιδιοκτήτη του Facebook.

«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta που οδηγεί σε υποκίνηση μίσους και εχθρότητας προς τους Ρώσους είναι εξωφρενική», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία. «Οι ενέργειες της εταιρείας αποτελούν μια ακόμη απόδειξη του πολέμου πληροφοριών χωρίς κανόνες που έχει κηρυχθεί εναντίον της χώρας μας».

Ο τεχνολογικός γίγαντας, ωστόσο, υπερασπίστηκε την πολιτική του απόφαση. «Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιτρέψαμε προσωρινά μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας, όπως η βίαιη ρητορική, όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς, αναφέρεται σε δήλωση της εταιρείας. «Επίσης, Ακόμα δεν θα επιτρέψουμε κλήσεις για βία κατά Ρώσων αμάχων», προστίθεται.

Όπως αναφέρει το Reuters, θα επιτραπούν επίσης αναρτήσεις που καλούν σε θάνατο με αναφορά στα ονόματα των προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο σε μια σειρά από χώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου που επικαλείται email της εταιρείας προς συντονιστές περιεχομένου, η συγκεκριμένη πολιτική δημοσίευσης θα ισχύει για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.

Η Meta, η οποία μετράει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως σε όλες τις πλατφόρμες της, στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει κι άλλες προκλήσεις σχετικά με το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν οι χρήστες σε στιγμές αναταραχής. Τον Ιούλιο του 2021, για παράδειγμα, η εταιρεία επέτρεψε προσωρινά δημοσιεύσεις που ζητούσαν «θάνατο στον Χαμενεΐ», αναφερόμενη στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα.

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως όταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ ζήτησε τη δολοφονία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη και σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο μόνος τρόπος να τελειώσει όλο αυτό είναι να βγάλει κάποιος αυτόν τον τύπο από τη  μέση», αναφέρει το tweet του Γκράχαμ από τις 3 Μαρτίου, το οποίο το Twitter δεν έχει διαγράψει.

Θα αντιδράσει η Μόσχα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες

Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, ότι η Meta Platforms σχεδιάζει να άρει την απαγόρευση των εκκλήσεων για βία κατά Ρώσων στρατιωτών στο δίκτυό της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Πληροφοριών της Κρατικής Δούμας, Αλενάντερ Χινστάιν.

«Η Roskomnadzor [η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης] ζήτησε χθες το βράδυ από τη Meta είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. Θα ληφθεί απόφαση από αυτήν το βράδυ», ανέφερε ο Χινστάιν στην Κρατική Δούμα.

«Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα γεγονότα, […] δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ θα παράσχουμε στην πολιτεία και στις κυβερνητικές υπηρεσίες τα απαραίτητα εργαλεία για την αποφασιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Εννοώ τόσο ποινικές διαδικασίες όσο και ενδεχόμενο αποκλεισμό τέτοιων δικτύων, εκτός από άλλα μέτρα», συμπλήρωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα