ΑΘΗΝΑ
06:01
|
27.04.2024
Δεν μπορώ να παραβλέψω την υποκρισία της Δύσης, δηλαδή τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ που περικυκλώνει τη Ρωσία.
Από την εκκλησία του Ατιφωνητή, στην Κύπρο, που λεηλάτησαν τα τουρκικά στρατεύματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

του Evangellos Vallianatos*

Παρακολουθώ την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι New York Times συνεχίζουν να ενημερώνουν για τον πόλεμο συνεχώς. Και ενώ αποδοκιμάζω τη βία του πολέμου, δεν μπορώ να παραβλέψω την υποκρισία της Δύσης, δηλαδή τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περικυκλώνει τη Ρωσία.

Η Δύση ευλόγησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το μυαλό μου τρέχει στο 1974 όταν το ΝΑΤΟ, κυρίως η Αμερική και η Αγγλία, εξουσιοδότησε την Τουρκία, έναν «εταίρο» του ΝΑΤΟ, να εισβάλει στην Κύπρο, ένα ελληνικό νησί που είχε την ατυχία να έχει μουσουλμανική τουρκική μειονότητα και βρετανικές στρατιωτικές βάσεις.

Για να διευκολύνουν την τουρκική εισβολή, οι Αμερικανοί διέταξαν την Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατό της από την Κύπρο. Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, ανατινάσσοντας ελληνικά χωριά και πόλεις στο διάβα τους, μετατρέποντας τις ορθόδοξες εκκλησίες σε στάβλους και τζαμιά, σκοτώνοντας χιλιάδες και αναγκάζοντας τον μισό ελληνοκυπριακό πληθυσμό να γίνει πρόσφυγας.

Δεν θυμάμαι τη Δύση να θυμώνει ή να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Οι θηριωδίες των Τούρκων εισβολέων δεν γέμισαν τις σελίδες μεγάλων αμερικανικών ή ευρωπαϊκών εφημερίδων ούτε βρήκαν τηλεοπτικούς ρεπόρτερ που νοιάζονταν να καταγγείλουν τους Τούρκους. Και, φυσικά, η «ουδέτερη» Ελβετία δεν κατάφερε να παγώσει το τουρκικό χρήμα στις τράπεζές της.

Καταστρέφοντας την Ελλάδα

Περίπου τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, το 2009-2010, ένας Έλληνας υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, διορίστηκε επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτός ο άνθρωπος χειραγώγησε αρκετά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για να δώσει στον Αμερικανογενή Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τη δικαιολογία να καλέσει το ΔΝΤ να «διορθώσει» την ελληνική οικονομία.

Η εισαγωγή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, ήταν καταστροφική. Η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση συντάχθηκε με το ΔΝΤ και, μαζί, επέβαλαν μια ταπεινωτική και εξευτελιστική «λιτότητα» στη «χρεωμένη» χώρα, σέρνοντάς την πίσω στους σκοτεινούς αιώνες της τέταρτης δυτικής σταυροφορίας του 1204.

Δεν θυμάμαι καμιά ιδιαίτερη διαμαρτυρία στη Δύση για την καταστροφή της Ελλάδας, του μυαλού του δυτικού πολιτισμού. Αλλά θυμάμαι τους σταυροφόρους Δυτικούς που κυβερνούσαν την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, DC, να αφαιρούν την ελληνική κυριαρχία και να αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν αποικία.

Λοιπόν, γιατί τα δύο μέτρα και δύο σταθμά; Είναι οι ζωές των Ουκρανών πιο σημαντικές από τις ζωές των Ελλήνων στην Κύπρο και την Ελλάδα; Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Μελετήστε ιστορία

Η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να μελετήσει και να θυμηθεί την ιστορία. Ο Ευριπίδης, ένας Αθηναίος ποιητής του πέμπτου αιώνα π.Χ., είπε ότι όσοι μελετούν και κατανοούν την ιστορία κερδίζουν τις αρετές της ευτυχίας και της σοφίας.

Ο Ευριπίδης κάτι ξέρει. Έζησε στην Αθήνα που τότε είχε ναυαγήσει από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τον πιο καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στην ελληνική ιστορία.

Είναι κρίμα που οι Ευρωπαίοι προσποιούνται ότι ξέχασαν τις φρικτές συνέπειες δύο ευρωπαϊκών εμφυλίων πολέμων, του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμπεριφέρονται σαν να καλωσορίζουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη.

Δεν υπερασπίζομαι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά με τρομάζει η εσκεμμένη άγνοια των Ευρωπαίων/Αμερικανών πολιτικών όσον αφορά την απόρριψη των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, λέει στους Ευρωπαίους/Αμερικανούς ότι πρέπει να σταματήσουν το ΝΑΤΟϊκό τους κίνημα στην Ανατολική Ευρώπη και να αφήσουν την Ουκρανία ήσυχη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να γνώριζαν ότι η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσίας για αιώνες. Το Κίεβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Δώστε τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία

Για να βάλουν φρένο στον μαινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσουν τις παιδιαρώδεις απειλές και κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα πρέπει να καλέσουν τον Πούτιν σε μια διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου, υποσχόμενοι σε μια επίσημη συνθήκη ότι η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να είναι το υπ’ αριθμόν ένα βήμα για την μείωση του μίσους, του ρατσισμού και της αντιρωσικής υστερίας στη Δύση. Θυμηθείτε, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οπλισμένες μέχρι τα δόντια με πυρηνικά όπλα. Κανένας λογικός πολιτικός δεν πρέπει να πιέζει υπερβολικά τις προσβολές ή τις απειλές. Ο Πούτιν διέταξε ήδη τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική πολεμική ετοιμότητα».

Η δεύτερη ευρωπαϊκή/αμερικανική πρωτοβουλία θα ήταν η αναδιοργάνωση του καθεστώτος ασφαλείας του μεταψυχροπολεμικού κόσμου. Είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ; Γιατί να μην αντικατασταθεί το ΝΑΤΟ με μια ρύθμιση ασφαλείας που θα περιλαμβάνει την Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Κίνα;

Ανθρωπογενής δράκος του κλιματικού χάους

Εάν υπάρχει μια θετική πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η ελπίδα μιας πιο ολοκληρωμένης κατανόησης και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων στην Αμερική και την Ευρώπη και στον ευρύτερο κόσμο.

Η Γη και όλοι οι πολιτισμοί είναι περικυκλωμένοι από κλιματικό χάος που απαιτεί τον άμεσο τερματισμό όλων των ανθρώπινων συγκρούσεων. Μόνο η ενωμένη ανθρωπότητα μπορεί να ξεφύγει από τις περισσότερες καταστροφές των επιθέσεων από την ίδια τη φύση.

Δεν είναι ότι η φύση μισεί τους ανθρώπους. Αντίθετα, η φύση τρέφει τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς τους. Το κλιματικό χάος είναι ένας ανθρωπογενής δράκος που απαιτεί τη στενή συνεργασία της Ρωσίας, της Αμερικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας για να επιβραδυνθεί η αγριότητα της καταστροφής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες στα τέλη του 2021 να δράσουν, ώστε να μην επιφέρει ένα «κολασμένο» μέλλον η ανεξέλεγκτη καύση ορυκτών καυσίμων.

Δυστυχώς, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την κλιματική αλλαγή να απομακρυνθεί από τη δημόσια πολιτική και το μυαλό των ανθρώπων, δίνοντας άλλη μια νίκη στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Το “μια απ’ τα ίδια” επέστρεψε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ της 28ης Φεβρουαρίου 2022 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή,

«ΟΛΕΣ οι μορφές ζωής στη Γη έχουν ήδη επηρεαστεί από τις άνευ προηγουμένου αλλαγές στο κλιματικό μας σύστημα. Η μισή ανθρωπότητα ζει στην επικίνδυνη ζώνη».

Ο Γκουτέρες είπε ότι η έκθεση της IPCC «είναι επίσης ένας άτλαντας ανθρώπινου πόνου και ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για την αποτυχημένη ηγεσία του κλίματος». «Τα γεγονότα», είπε, «είναι αναμφισβήτητα. Αυτή η παραίτηση από την ηγεσία είναι εγκληματική. Οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες του κόσμου είναι ένοχοι για εμπρησμό του μοναδικού μας σπιτιού».

Οπότε, ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της ΕΕ-ΝΑΤΟ και της Αμερικής, σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρχίστε να ενεργείτε σαν ενήλικες υπερασπίζοντας τον πολιτισμό και τη Γη.

Evaggelos Vallianatos είναι ιστορικός και επαγγελματίας της στρατηγικής περιβαλλοντος. Το άρθρο του αυτό δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο Counterpunch, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από το Μάνο Βεντούρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα