ΑΘΗΝΑ
02:25
|
24.04.2024
Ποινική δίωξη ενεργοποιεί η Ρωσία, κατηγορώντας την Μeta για υποδαύλιση ρητορικής μίσους μέσω της αλλαγής πολιτικής της, ενώ περιστέλλει την πρόσβαση στις πλατφόρμες της εταιρείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ποινική δίωξη κατά της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta Platforms, ανακοίνωσε πως προχωράει η Ρωσία μετά την προσωρινή αλλαγή της πολιτικής μίσους της εταιρείας, η οποία επιτρέπει πλέον σε ορισμένους χρήστες του Facebook και του Instagram να εκφράζονται βίαια κατά πολιτών της Ρωσίας.

«Μια ποινική υπόθεση έχει ξεκινήσει στο κεντρικό τμήμα ερευνών της Ρωσικής Επιτροπής Ερευνών (Main Investigation Department of the Russian Investigative Committee) σε σχέση με παράνομες εκκλήσεις για δολοφονία και βία εναντίον πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από υπαλλήλους της αμερικανικής εταιρείας Meta, στην οποία ανήκουν τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram», αναγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ερευνών σχετικά με την αλλαγή πολιτικής.

«Οι ενέργειες αυτές περιέχουν ενδείξεις εγκλημάτων σύμφωνα με τα άρθρα 280 και 205.1 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς πρόκειται για δημόσιες εκκλήσεις για εξτρεμιστικές δραστηριότητες και παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Facebook επιτρέπει προσωρινά αναρτήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία που καλούν σε βία κατά των «Ρώσων εισβολέων», με την εταιρεία να σημειώνει σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ότι η αλλαγή πολιτικής δεν επιτρέπει εκκλήσεις για βία εναντίον Ρώσων εκτός του πλαισίου της εισβολής στην Ουκρανία. H πολιτική αυτή ισχύει μέχρι στιγμής για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Meta αποκάλυψαν ότι η εταιρεία θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να καλούν σε βία κατά του ρωσικού στρατού που εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ αργότερα ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή πολιτικής θα εφαρμοστεί μόνο για τους χρήστες στην Ουκρανία.

«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, προχωρήσαμε σε μια προσωρινή εξαίρεση για όσους πλήττονται από τον πόλεμο, για να εκφράσουν βίαια συναισθήματα προς τις εισβάλλουσες ένοπλες δυνάμεις, όπως “θάνατος στους Ρώσους εισβολείς”. Πρόκειται για προσωρινά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν ζωντανή τη φωνή και τη δυνατότητα έκφρασης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν εισβολή», ανέφερε η Meta σε δήλωσή της στο CNN την Πέμπτη, συμπληρώνοντας πως «όπως πάντα, απαγορεύουμε τις εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων εκτός του στενού πλαισίου της τρέχουσας εισβολής».

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις Νικ Κλεγκ εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η αλλαγή πολιτικής «επικεντρώνεται στην προστασία του δικαιώματος των ανθρώπων στην ελεύθερη έκφραση ως έκφραση αυτοάμυνας στο πλαίσιο της αντίδρασης σε μια στρατιωτική εισβολή στη χώρα τους».

«Δεν έχουμε καμία διαμάχη με τον ρωσικό λαό», ισχυρίστηκε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στην πολιτική μας σχετικά με τη ρητορική μίσους όσον αφορά στον ρωσικό λαό. Δεν θα ανεχτούμε τη ρωσοφοβία ή οποιοδήποτε είδος διάκρισης, παρενόχλησης ή βίας προς Ρώσους στην πλατφόρμα μας».

Περαιτέρω καταστολή των social media της meta στη Ρωσία

Από την πλευρά της, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης πληροφοριών Roskonadzor ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση χρηστών στο Instagram, ισχυριζόμενη ότι το «κοινωνικό δίκτυο διανέμει ενημερωτικό υλικό που περιέχει εκκλήσεις για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εναντίον πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού».

Η Roskonadzor σχεδιάζει να αποκλείσει την πρόσβαση στο Instagram από τη Δευτέρα, ώστε να δοθεί χρόνος στους χρήστες να μεταφέρουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους σε άλλες πλατφόρμες. Ο επικεφαλής του Instagram δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει 80 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία, περίπου το 80% των οποίων ακολουθούν τουλάχιστον έναν λογαριασμό Instagram από το εξωτερικό.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς» δήλωσε ο ίδιος σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram.

Σημειώνεται ότι οι νέοι περιορισμοί έρχονται σε συνέχεια μιας ευρύτερης καταστολής των εταιρειών τεχνολογίας στη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το Facebook στη χώρα σε απάντηση του αποκλεισμού ρωσικών μέσων από την πλατφόρμα, ενώ έχει επίσης περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter, την ώρα που ο Ν. Κλεγκ δήλωνε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τις υπηρεσίες μας», αλλά ότι «εκατομμύρια απλοί Ρώσοι» θα βρεθούν σύντομα «αποκομμένοι από αξιόπιστες πληροφορίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα