ΑΘΗΝΑ
22:18
|
17.08.2022
Απόρριψη της ρωσικής επίθεσης, «ναι» σε οικ. κυρώσεις και απόρριψη του πολιτιστικού μποϊκοτάζ από την πλειοψηφία των πολιτών έξι ευρ. χωρών δείχνει σχετική έρευνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έρευνα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ολλανδία) και με αντικείμενο τις αντιλήψεις και στάσεις σχετικά με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του διεξήγαγε το δίκτυο εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης Euroskopia.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν μια πανευρωπαϊκή τάση απόρριψης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία είτε έχει συντριπτικό χαρακτήρα (Ολλανδία, Ισπανία), είτε όχι (Ελλάδα, Ιταλία).

Παράλληλα, ανιχνεύεται πλειοψηφική προτίμηση ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος της Ουκρανίας για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ της ισπανικής κοινωνίας και όχι ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας που σε ποσοστό 39% δεν επιθυμεί την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε, ούτε άμεσα αλλά ούτε και σε χρόνο μελλοντικό.

Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του;

Ναι στις οικονομικές κυρώσεις, όχι στο πολιτιστικό μποικοτάζ

Ο σχετικός φόβος ή άρνηση ευθείας αντιπαράθεσης της Ελλάδας με την Ρωσία αποτυπώνεται, ωστόσο και ως προς τη διατήρηση των κυρώσεων έναντι της τελευταίας μετά τον τερματισμό του πολέμου: Η ελληνική κοινή γνώμη απορρίπτει τη διατήρηση του συνόλου σχεδόν των κυρώσεων προς όσους δρώντες συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη Μόσχα. Ενδεικτικά, εκτός από τις κυρώσεις προς όσους επενδυτές και επιχειρήσεις συνδέονται ευθέως με τον Πούτιν, οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες είναι αρνητικοί/ες απέναντι σε γενικευμένες κυρώσεις σε εταιρείες, επενδυτές, αθλητικές ομοσπονδίες και συλλόγους, καθώς και παραστάσεις καλλιτεχνών (35, 21 και 17% αντίστοιχα των ερωτώμενων συμφωνούν).

Στην μεγάλη εικόνα, ωστόσο, οι ευρωπαίοι συνολικά προκρίνουν κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα προς τη Ρωσία, απορρίπτοντας σε μεγάλο βαθμό άλλες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Μοναδική εξαίρεση, η ισπανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με την οποία ένα συνολικό και πολύπλευρο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται σαφώς πιο ανεκτικοί ως προς το ενδεχόμενο υποδοχής προσφύγων συγκριτικά με την περίοδο πριν τον πόλεμο, αφού σήμερα το 38% θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες στις χώρες της Ένωσης, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του δικτύου τον Φεβρουάριο του 2022.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι διατηρούνται ισχυρά μπλοκ απόρριψης των προσφύγων πολέμου, κυρίως σε Γερμανία και Ελλάδα με το ποσοστό όσων ακόμα και σήμερα θεωρούν πως οι χώρες τους πρέπει να υποδέχονται λιγότερους απ’ ότι σήμερα να κυμαίνεται μεταξύ 21% στην περίπτωση της πρώτης και 25% στην περίπτωση της χώρας μας.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας Ευρωπαϊκού στρατού η μεγαλύτερη μερίδα των Ευρωπαίων (42%) παρουσιάζεται θετική, με το 30% να θεωρεί ότι οι εθνικοί στρατοί και το ΝΑΤΟ αρκούν και το 12% να συντάσσεται γενικότερα απέναντι σε εθνικούς ή περιφερειακούς στρατούς. Οι κάτοικοι των χωρών, δε, που με μεγαλύτερη ένταση επιθυμούν τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού είναι αυτοί της Ελλάδας (63%), ενώ αυτοί που με διαφωνούν με συντριπτικούς ποσοτικά όρους είναι αυτοί της Ολλανδίας (27%).

Τέλος, παρατηρείται μια τάση απόρριψης του αναθεωρητισμού της ιστορίας εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με τη μεγαλύτερη μερίδα των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα να διαφωνεί με την άποψη ότι υπάρχουν τμήματα γειτονικών χωρών που στην πραγματικότητα ανήκουν στη δική τους χώρα.

Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση της Ισπανίας, η οποία παραδοσιακά ταλανίζεται από τέτοιου τύπου ζητήματα, με το 64% των Ισπανών να εκτιμάει ότι τμήματα γειτονικών χωρών στην πραγματικότητα τους ανήκουν. Δεύτερη στη σχετική λίστα η Ελλάδα, με 39% των Ελλήνων να υιοθετούν αναθεωρητικές απόψεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δήμαρχος εναντίον σέρφερ στα κανάλια της Γαληνοτάτης Βενετίας (video)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Είμαστε μαζί σου»

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων για τον καύσωνα

Δύο ιστιοφόρα με 170 μετανάστες και πρόσφυγες στα Κύθηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα