ΑΘΗΝΑ
23:49
|
24.03.2023
«Πρωταθλήτρια» σε πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος αναμένεται να είναι σύντομα η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης, Wood.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πρωταθλήτρια» σε πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος αναμένεται να είναι σύντομα η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης, Wood, την εκτίμηση του οποίου αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο οίκος αξιολόγησης Wood προβλέπει πως βρισκόμαστε προ των πυλών για ένα τεράστιο ενεργειακό καθώς τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόβλεψη αναφέρει για την Ελλάδα, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 14,7%.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως χωρίς την επέμβαση της Ρωσίας, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα έφτανε το ποσοστό ρεκόρ του 8,4%.

Όπως επίσης αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, για την Ελλάδα η ανάκαμψη από την ύφεση (και όχι «ανάπτυξη» όπως κακώς την χαρακτηρίζουμε) θα διαμορφωθεί μόλις στο 2% (από 4% που προέβλεπε πριν).

Για την Ελλάδα, η Wood υπολογίζει πως το ενεργειακό κόστος θα ανέλθει φέτος στο 11,9% του ΑΕΠ, από μόλις 3% το 2020, 4,5% του 2019 και 5,5% 2018, κατατάσσοντας τη χώρα στην κορυφή της ευρωζώνης.

Συγκριτικά, για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά ότι το κόστος της ενέργειας θα εκτιναχθεί στο 9,8% του ΑΕΠ φέτος, από 2,4% το 2020, ενώ για την Ευρωζώνη τοποθετείται στο 9,1% του ΑΕΠ από 2,2% πριν από δύο χρόνια.

Όσον αφορά στον συνολικό λογαριασμό των εισαγωγών, η Wood εκτιμά πως για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 19,46 δισ. δολάρια φέτος από 4,39 δισ. δολάρια το 2020, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές πάνω.

Μόνο για τις εισαγωγές ενέργειας στην Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως θα κοστίσουν 14,3 δισ. δολάρια φέτος από 3,5 δισ. δολάρια το 2020.

Την πρόβλεψη της Wood, σχολίασε με «μπαράζ» αναρτήσεων στο Twitter, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που ασκεί, ακόμα και πριν τη διαγραφή του από τη ΝΔ, σκληρή κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ για την παράτυπη μετανάστευση

Τυφλός είδε ξανά μετά από αυτομεταμόσχευση ματιού

Και δεύτερη άδεια πώλησης τεχνητού κρέατος στις ΗΠΑ

Να φύγουν από τον Πειραιά και να πάνε στη Σμύρνη οι Κινέζοι, λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα