ΑΘΗΝΑ
15:29
|
05.05.2024
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η δημοσιογράφος δεν θα τιμωρηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόσωπο των τελευταίων ωρών, η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα που, χθες Δευτέρα, μπήκε στο στούντιο του ρωσικού καναλιού Channel 1, την ώρα που μετέδιδε ειδησεογραφικό πρόγραμμα κρατώντας πλακάτ με αντιπολεμικά συνθήματα, φέρεται, σύμφωνα με τον δικηγόρο της να έχει συλληφθεί.

«Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα δεν έχει βρεθεί ακόμη. Είναι φυλακισμένη για περισσότερες από 12 ώρες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, που ανέφερε ότι την αναζήτησε, χωρίς επιτυχία, σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού.

«Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας διενεργεί προανακριτικό έλεγχο εναντίον της δημοσιογράφου, σύμφωνα με πηγή του TASS», ανέφερε σε επόμενο tweet του ο δικηγόρος της, «αλλά αυτό δεν δικαιολογεί κράτηση και φυλάκιση».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η δημοσιογράφος δεν θα τιμωρηθεί καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο 15ετούς φυλάκισης λόγω του πρόσφατου νόμου που ποινικοποιεί την διασπορά «ψευδών πληροφοριών» με στόχο τον ρωσικό στρατό.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η Οβσιανίκοβα «δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης».

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό» την ενέργεια της δημοσιογράφου. «Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για το ποιοτικό και αντικειμενικό πρόγραμμά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα