ΑΘΗΝΑ
23:27
|
17.05.2024
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι σε όλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι σε όλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους, ενώ οι θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά σαφείς, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι σε όλα. Οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν διαμορφωθεί. Είναι αρκετά σαφείς. Προχωράμε ένα βήμα τη φορά, προς όφελος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των πολιτών της», είπε, σημειώνοντας παράλληλα τον αργό ρυθμό και τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και αργές. Φυσικά, θα θέλαμε να γίνουν όλα πολύ πιο γρήγορα, αυτή είναι η ειλικρινής επιθυμία της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να συμφωνήσουμε για ειρήνη το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Μεντίνσκι.

«Ο πρωταρχικός στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας είναι να ξεπεράσει τον τεράστιο αριθμό περίπλοκων προβλημάτων και να βρει εκείνα όπου είναι δυνατή η συναίνεση, να βασιστεί σε αυτά, να εντάξει αυτά τα κοινά θέματα στην ημερήσια διάταξη και να προχωρήσει αργά, βήμα προς βήμα, προς ένα αποτέλεσμα, μια συμφωνία για την ειρήνη που θα ικανοποιήσει τους λαούς μας», είπε. Ο στόχος που επιδιώκει η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία παραμένει αναλλοίωτος, σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Ο στόχος που επιδίωξε η Ρωσία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ακριβώς ο ίδιος με τον στόχο που έθεσε η Ρωσία στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη, όχι μέλος ορισμένων στρατιωτικών μπλοκ ή μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μια χώρα που θα είναι φίλος και γείτονάς μας, ώστε να αναπτύξουμε από κοινού σχέσεις και να χτίσουμε το μέλλον μας, και που δεν θα χρησιμεύσει ως προγεφύρωμα για στρατιωτική και οικονομική επίθεση στη χώρα μας», είπε ο Μεντίνσκι.

Αυτός είναι και ο λόγος που «πρακτικά κάθε ψηφίο ή γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται διεξοδικά με την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο κορυφαίο διπλωμάτη, το Κίεβο πρότεινε στις διαπραγματεύσεις να εξελιχθεί η Ουκρανία σε μια αυστριακή ή σουηδική παραλλαγή ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, το οποίο, ωστόσο, έχει εθνικό στρατό.

«Συζητείται η διατήρηση και ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, μια ολόκληρη σειρά θεμάτων σχετικά με το μέγεθος του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία μπορεί να είναι μια αυστριακή ή σουηδική παραλλαγή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, το οποίο, ωστόσο, θα έχει εθνικό στρατό και ναυτικό. Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται σε επίπεδο αρχηγών των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Μεντίνσκι στους δημοσιογράφους.

«Η Ουκρανία έχει ήδη ουδέτερο καθεστώς. Με όρους ουδετερότητας αποχώρησε η Ουκρανία από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και το καθεστώς ουδετερότητας επιβεβαιώθηκε στην Ουκρανική Διακήρυξη Κυριαρχίας», είπε.

«Σαφώς, το βασικό ερώτημα για εμάς είναι το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς, καθώς και μια σειρά από ανθρωπιστικά ζητήματα», τόνισε ο Μεντίνσκι.

ΠΗΓΗ: Interfax.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα