ΑΘΗΝΑ
13:00
|
05.05.2024
Το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (CGC) προωθεί την προσπάθεια ολοκληρωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη.
Μαχητές πιστοί στην κυβέρνηση της Υεμένης αναπτύσσονται στη βορειοανατολική επαρχία Μαρίμπ της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (CGC) προωθεί για πρώτη φορά την προσπάθεια ολοκληρωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη, ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και της κυβέρνησης. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στο Ριάντ πριν από το τέλος αυτού του μήνα.

«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου θα καλέσει όλα τα στρατόπεδα της Υεμένης, τόσο υποστηρικτές της κυβέρνησης όσο και αντιπολιτευόμενους, αλλά και τους πραξικοπηματίες Χούτι», δήλωσε στο Arab News ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πρόσθεσαν.

Θα προσκληθούν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της Υεμένης και ευρέως αποδεκτοί πολιτικοί όπως ο Άχμεντ Αλ-Μαϊσαρί, ο Σάλεχ Αλ-Ζαμπουανί και ο Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Ζουμπαρί. «Σχεδόν κανείς δεν θα αποκλειστεί», είπε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο συνέβη χθες, Τρίτη, σε αυτοκινητοπομπή με την οποία ένας στρατιωτικός διοικητής της Νότιας Υεμένης ταξίδευε στην επαρχία Αμπιάν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο στρατηγός Αμπτούλ Λατίφ Αλ-Σαϊγιέντ επέζησε της απόπειρας δολοφονίας, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ-Ναγκίμπ, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Νότου. Δύο δράστες σκοτώθηκαν επίσης, πρόσθεσε. Ο Αλ-Σαϊγιέντ είναι ο διοικητής στη ζώνη ασφαλείας Αμπιάν, των στρατιωτικών δυνάμεων του αυτονομιστικού Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση των προτεινόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου της Υεμένης Άμπεντ Ραμπό Μανσούρ Χαντί με τον Ναγιέφ Φαλάχ Αλ-Χαϊράφ, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου, στο Ριάντ. Το SABA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την υποστήριξη του Συμβουλίου για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη και του πραξικοπήματος των Χούθι, με βάση τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τη συνέχιση των προσπαθειών για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Ριάντ και άλλα θέματα.

Αξιωματούχοι της Υεμένης δήλωσαν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες εξαρτώνται από την αποδοχή της πρόσκλησης από τους Χούθι. Πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες ενδέχεται να εντείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, και ιδιαίτερα έξω από την πολιορκημένη κεντρική πόλη Μαρίμπ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, εάν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν.

Οι Χούθι έχουν απορρίψει προηγούμενες ειρηνευτικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας, και επιμένουν ότι ο Συνασπισμός για την Αποκατάσταση της Νομιμότητας στην Υεμένη πρέπει πρώτα να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές του και να άρει τους υποτιθέμενους περιορισμούς στο αεροδρόμιο της Σαναά και στο λιμάνι της Χοντέιντα.

ΠΗΓΗ: Arabnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα