ΑΘΗΝΑ
19:15
|
25.04.2024
Το νέφος σκόνης εκτείνεται από την Αλγερία και την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ασυνήθιστα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Βορειοδυτική Αφρική ήταν υπεύθυνο για τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας σκόνης από την έρημο Σαχάρα προς τη Δυτική Ευρώπη τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου 2022. Ο συνδυασμός των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις ανατολικότερα, οδήγησε στην πνοή ισχυρών ανέμων από νότιες διευθύνσεις πάνω από ερημικές εκτάσεις της Αλγερίας, με αποτέλεσμα τη διασπορά σκόνης στην ατμόσφαιρα και τη μεταφορά της σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στη Μεσόγειο την άνοιξη, με τη χώρα μας να έχει επηρεαστεί πολλές φορές στο παρελθόν από υψηλή συγκέντρωση Σαχαριανής σκόνης, όμως αυτή τη φορά η συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος της Δυτικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα υψηλή και χαρακτηρίζεται ακραία. 

Ο πρώτος χάρτης δείχνει τη συγκέντρωση της σκόνης κοντά στο έδαφος (στα πρώτα 2 km ύψος) σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την προσομοίωση του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Το νέφος σκόνης φαίνεται ότι εκτείνεται από την Αλγερία και την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει το οπτικό πάχος των αερολυμάτων (AOD) στην ατμόσφαιρα την ίδια στιγμή, το απόγευμα της Τετάρτης 16/3. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη παράμετρο για την εκτίμηση των επιπτώσεων της συγκέντρωσης της σκόνης, αφού μια υψηλή συγκέντρωση αλλά κατανεμημένη σε μεγάλο πάχος της ατμόσφαιρας μπορεί να οδηγήσει σε μικρό οπτικό πάχος, άρα και μικρή μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο έδαφος. Τιμές AOD πάνω από 0.4 στον παρακάτω χάρτη δηλώνουν κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα με υψηλή συγκέντρωση αερολυμάτων, μικρή ορατότητα και μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: Meteo

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα