ΑΘΗΝΑ
10:25
|
07.05.2024
Περίπου 60 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται υπό κράτηση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και συνδικαλιστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Καμπότζης καταδίκασε 19 πολιτικούς της αντιπολίτευσης -μεταξύ των οποίων δύο εξέχοντες αυτοεξόριστους ηγέτες- με κατηγορίες «υποκίνησης» και «συνωμοσίας» και τους καταδίκασε σε φυλάκιση, μετά από μια μαζική δίκη που οι οργανώσεις για τα δικαιώματα κατήγγειλαν ως άδικη.

Σε απόφαση που εκδόθηκε, σήμερα Πέμπτη, το Δημοτικό Δικαστήριο της Πνομ Πενχ καταδίκασε τους κατηγορούμενους, όλους μέλη του απαγορευμένου Κόμματος Εθνικής Διάσωσης της Καμπότζης (CNRP)σε φυλάκιση από πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι μεγαλύτερες ποινές αφορούν σε επτά ηγέτες αυτοεξόριστους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού του CNRP Σαμ Ρέινσι και του αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος Μου Σότσουα, οι οποίοι δικάστηκαν ερήμην.

Ο Ρέινσει κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου αναφέροντας: «Το δικαστικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως ωμό πολιτικό εργαλείο σε μια προσπάθεια να καταπνιγεί η  αντίθεση στη δικτατορία του Χουν Σεν», έγραψε στο Twitter. «Η αντίθεση σε δικτάτορες αποτελεί καθήκον, όχι έγκλημα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο αυτοεξόριστος ιδρυτής του κόμματος Σαμ Ρέινσι (αριστερά) και ο Μου Σότσουα (δεξιά) αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Διάσωσης της Καμπότζης

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια, άρχισε την εκστρατεία καταστολής εναντίον του CNRP ενόψει των γενικών εκλογών του 2018, καθώς το κόμμα γινόταν όλο και πιο δημοφιλές. Ο ηγέτης του, Κεμ Σόκα, που συνελήφθη το 2017 – αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή δίκη με την κατηγορία της προδοσίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο μετά από καθυστέρηση δύο ετών – και το κόμμα διαλύθηκε βίαια.

«Η μαζική δίκη και οι καταδίκες πολιτικών αντιπάλων με αβάσιμες κατηγορίες αποτελεί ένα κυνήγι μαγισσών που δυσφημεί τόσο την κυβέρνηση της Καμπότζης όσο και τα δικαστήρια της χώρας», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch για την Ασία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η ομάδα των κατηγορουμένων είχε προσπαθήσει να «ανατρέψει την κυβέρνηση» επικαλούμενη μια προσπάθεια το 2019 να επιστρέψουν στην πατρίδα οι αυτοεξόριστοι ηγέτες του κόμματος. Ισχυρίστηκε δε, χωρίς στοιχεία, ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν μέρος ενός «μυστικού δικτύου» που προσπαθούσε να διαταράξει την οικονομία της Καμπότζης και να χρησιμοποιήσει την πανδημία προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Χουν Σεν και να υποδαυλίσει μια λαϊκή εξέγερση.

Καθώς ο δικαστής διάβαζε την ετυμηγορία, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους άρχισαν να φωνάζουν και να χειρονομούν. «Είμαστε αθώοι άνθρωποι», είπε ο ακτιβιστής Σουν Θουμ, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο VOD English. «Πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα. Υπάρχουν πολιτικά κίνητρα», διαμαρτυρήθηκε..

Το VOD ανέφερε επίσης  ότι υπήρξαν συμπλοκές με φρουρούς ασφαλείας έξω από το δικαστήριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους.

Ο δικαστής εξέδωσε επίσης εντάλματα σύλληψης σε βάρος των κατηγορουμένων που δικάστηκαν ερήμην καθώς βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο Ρέινσι, ο Σότσουα καθώς και ο Ενγκ Τσάι Έανγκ, επίσης στέλεχος του CNRP είχαν κριθεί ένοχοι για φερόμενη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης και πέρυσι και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των 20 ετών.

Το H Human Rights Watch RW εκτιμά ότι περίπου 60 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται υπό κράτηση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πηγή: AlJazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα