ΑΘΗΝΑ
11:19
|
24.04.2024
Τι ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί για επιδότηση καυσίμων, λογαριασμών ρεύματος, και για τους αγρότες. Τα ποσά και οι δικαιούχοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών (κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων) και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εάν σε αυτά προστεθούν, όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που ήδη συζητούνται στη Βουλή (μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση αγροτικού καυσίμου, λιπάσματα κ.ά.), το κόστος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, είπε ότι τα μέτρα ξεπερνούν συνολικά το ένα δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 3,2 εκατ. συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1. Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

  • Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο
  • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
  • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ
  • Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

3. Παρέχεται επιδότηση καυσίμου

4. Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». 

Σταϊκούρας: Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου, χορηγείται έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ. Θα καταβληθεί επίσης διπλή δόση σε δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού. 

Επίσης, στα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων που ανακοινώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται:

  • Επιδότηση με 22 λεπτά το λίτρο ανά μήνα για αγορά 60 λίτρων καυσίμων για οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ 
  • Επιδότηση με 15 λεπτά το λίτρο στην πηγή για αγορά πετρελαίου κίνησης 
  • Χορηγούνται 200 ευρώ τον Απρίλιο για τη μείωση του κόστους στα ταξί
  • Αυξάνονται από 60 σε 96 οι άτοκες δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 

Ο κ. Σταϊκούρας, πρόσθεσε  «επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης». Συγκεκριμένα ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων ευθέρων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο.

Ειδικά για τους πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται στα 27 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον κατάναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Επίσης δίνεται τον μήνα Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος, φυσικού αερίου 

Για αισθητή αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ειδικότερα, είπε ότι θα δοθεί επιδότηση για όλες τις παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η μέση μηνιαία επιδότηση αυξάνεται από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για αύξηση 80%. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 87 ευρώ για τον Απρίλιο. Το συνολικό ποσό επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο είναι 218 εκατ. ευρώ.  

Στο μεταξύ όσοι πέρυσι δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις αριθμό παροχής ρεύματος, μπορούν να τον δηλώσουν στη φετινή δήλωση. Η επιδότηση θα τους χορηγηθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Για τα αγροτικά και επαγγελματικά τιμολόγια η επιδότηση διπλασιάζεται στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δοθεί στα αρτοποιία. 

Συνολικά για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 137% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.  Ο Υπουργός ανέφερε ότι στα σημερινά μέτρα εκτός από τη συνέχιση της στήριξης αναφορικά με το ρεύμα, υπάρχουν οι εξής παρεμβάσεις για τους αγρότες: 

1. Η κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μέσα στους δικαιούχους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.  

2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.  

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα από την ΕΕ την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και νέες παρεμβάσεις. Αυτή η ανακοίνωση θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες, και τότε «θα δούμε αν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης», διευκρίνισε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέλλα: 15χρονος έσβησε τσιγάρο στο μάγουλο συμμαθητή του

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Νεκρός 45χρονος στην 114ΠΜ στην Τανάγρα

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα