ΑΘΗΝΑ
07:05
|
17.05.2024
Μόλις 1,3 δισ. δολάρια απέσπασε ο ΟΗΕ που ήλπιζε να συγκεντρώσει 4.27 δισ. για μια χώρα που βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια και ακολουθεί ο λιμός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απογοητευμένα δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη από την ευαισθησία των δωρητών στην έκτακτη διάσκεψη της Γενεύης για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στην εμπόλεμη Υεμένη. Ο ΟΗΕ ζήτησε από τους δωρητές να «αποδεσμεύσουν το ποσό των 4,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων» προκειμένου να βοηθηθούν 17,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το ένα τρίτο αυτού του ποσού. «Οι 36 δωρητές δεσμεύτηκαν να προσφέρουν σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

Να σημειωθεί ότι 2020 ο ΟΗΕ απέσπασε λίγα περισσότερα από τα μισά από τα 3,4 δισεκ. δολάρια που χρειαζόταν, ενώ πέρυσι οι δωρητές του προσέφεραν 2,3 δισεκ. δολάρια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει χαρακτηρίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη μία από τις χειρότερες στον κόσμο ενώ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκιαστεί από την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι δωρητές δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη. «Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Φυσικά και ελπίζαμε σε ένα μεγαλύτερο ποσό. Είμαστε απογοητευμένοι που δεν καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε περισσότερα κεφάλαια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και είμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι στον λαό της Υεμένης», πρόσθεσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη, αρνήθηκαν να προσφέρουν χρηματική βοήθεια.

Έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια πολέμου περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, ασθένειες και άλλους κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι βασικές υπηρεσίες και η οικονομία της χώρας καταρρέουν, ενώ οι οργανώσεις αρωγής έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν ή να αναστείλουν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, αλλά και άλλης ζωτικής σημασίας βοήθειας λόγω της έλλειψης πόρων.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αν δεν λάβει σημαντική, νέα χρηματοδότηση θα επικρατήσει στην Υεμένη επισιτιστική ανασφάλεια και ακολούθως λιμός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 161.000 άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι σύντομα «με καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», ενώ «συνολικά 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα από αυτό το τελικό στάδιο της ανθρωπιστικής κρίσης». Σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια το 2022, προειδοποίησε ο Γκρίφιθς.

Η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου έχουν αυξηθεί οι τιμές των σιτηρών. Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, περίπου το ένα τρίτο του σιταριού που χρησιμοποιείται στην Υεμένη προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα