ΑΘΗΝΑ
04:26
|
03.05.2024
Με συμβολική αναφορά στο Τείχος του Βερολίνου το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου προς τη Γερμανική Βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικαλούμενος την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να γκρεμίσει το τείχος «μεταξύ ειρήνης και διαμάχης» που διχάζει την Ευρώπη» και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν είναι ένα Τείχος του Βερολίνου – είναι ένα νέο Τείχος στην κεντρική Ευρώπη το οποίο μεγαλώνει με κάθε βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στους βουλευτές.

Υπενθυμίζοντας την έκκληση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν προς τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, να γκρεμίσει το Τείχος του Βερολίνου, ο Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό σας λέω αγαπητέ καγκελάριε Σολτς: καταστρέψτε αυτό το τείχος. Δώστε στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει κερδίσει, ώστε οι απόγονοί σας να είναι περήφανοι για εσάς. Υποστηρίξτε την ελευθερία, υποστηρίξτε την Ουκρανία, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο, βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Είμαι ευγνώμων στους Γερμανούς επιχειρηματίες που βάζουν τις ηθικές αξίες πάνω από τα οικονομικά. Είμαι ευγνώμων στους πολιτικούς που προσπαθούν», είπε, παρότι επεσήμανε ότι «κάποιες κυρώσεις και μέρος της βοήθειας ήρθαν πολύ αργά ώστε να σταματήσει ο πόλεμος».

«Γιατί δεν ισχύει το “ποτέ ξανά”», διερωτήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ποια είναι η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία σήμερα;».

Τέλος ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε για μια ακόμα φορά πως η χώρα του θα γίνει μέλος της Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα