ΑΘΗΝΑ
00:40
|
23.05.2024
Ο άτυχος λευκός άνδρας φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», δύο μήνες πριν την κραυγή του αφροαμερικανού που έμελλε να γίνει σύνθημα του κινήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας από τη νότια Καλιφόρνια πέθανε πριν από σχεδόν δύο χρόνια καθώς ούρλιαζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω», την ώρα που πολλοί αστυνομικοί τον είχαν ακινητοποιήσει καθώς προσπαθούσαν να του πάρουν δείγμα αίματος, σύμφωνα με βίντεο που ήρθε στο φως.

Ο Έντουαρντ Μπρονστάιν, 38 ετών, τέθηκε υπό κράτηση από αστυνομικούς της περιπολίας αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια (CHP) στις 31 Μαρτίου 2020 μετά από διακοπή της κυκλοφορίας. Ο Μπρονστάιν πέθανε λιγότερο από δύο μήνες πριν σκοτωθεί ο Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη, ο οποίος κι αυτός φώναζε επανειλημμένα στους αστυνομικούς «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν 18 λεπτών, που τραβήχτηκε από έναν λοχία του CHP στο σταθμό Altadena, δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη μετά από δικαστική εντολή. Η οικογένεια του Μπρονστάιν έχει καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή εναντίον των αξιωματικών, ισχυριζόμενη  υπερβολική βία και παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η οικογένεια ζητά επίσης να κατηγορηθούν ποινικά οι αστυνομικοί από τον εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες.

Το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες έκρινε ότι η αιτία θανάτου του Μπρονστάιν ήταν «οξεία δηλητηρίαση από μεθαμφεταμίνη κατά τη διάρκεια περιορισμού από τις αρχές επιβολής του νόμου». Αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας δεν είναι άμεσα διαθέσιμο.

«Όταν το έθνος μας βρισκόταν σε αναστάτωση για την τραγωδία του Τζορτζ Φλόιντ, δεν είχαμε ιδέα ότι αυτό είχε συμβεί και στον κ. Μπρονστάιν», δήλωσε ο Λουίς Καρίλο, δικηγόρος της οικογένειας του Μπρονστάιν. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες δήλωσε ότι «το θέμα παραμένει υπό εξέταση».

«Κατά την άποψή μου, οι αστυνομικοί έδειξαν περιφρόνηση για την αξία της ανθρώπινης ζωής και οι ενέργειές τους πρέπει να διερευνηθούν ως δυνητικά εγκληματικές συμπεριφορές», δήλωσε ο Φίλιπ Σίστον, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Bowling Green State University που μελετά την τακτική και την ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Η αξιωματικός Σάνελ Γκονζάλες, εκπρόσωπος του CHP, είπε ότι η υπηρεσία αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση λόγω της εκκρεμούς δικαστικής διαμάχης.

Ο Κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, τον Σεπτέμβριο του 2021, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί ορισμένες κλειστές λαβές που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλούς ακούσιους θανάτους. Ο νόμος ψηφίστηκε μετά τον θάνατο του Μπρονστάιν και είχε στόχο να επεκτείνει την αυστηρότητα της πολιτείας στον απόηχο της δολοφονίας του Φλόιντ.

Ο Στίνσον πρόσθεσε επίσης σχετικά με την υπόθεση του Μπρονστάιν: «Φαινόταν ότι αντιμετώπιζαν το περιστατικό σαν ο άνδρας να προσποιούνταν ότι ήταν αναίσθητος. Δεν φάνηκε να έχει καταγραφεί στους αξιωματικούς ότι ήταν αναγκαία επείγουσα ιατρική περίθαλψη για πολλά, πολλά λεπτά».

Τα μέλη της οικογένειας λένε ότι ο Μπρονστάιν φοβόταν τις βελόνες και πιστεύουν ότι γι’ αυτό ήταν απρόθυμος να συμμορφωθεί με τους αστυνομικούς αρχικά, καθώς προσπαθούσαν να πάρουν δείγμα αίματος. Στο βίντεο, ένας αξιωματικός λέει στον Μπρονστάιν ότι έχουν δικαστική εντολή – ένας ισχυρισμός που ο δικηγόρος της οικογένειας αμφιβάλλει ότι ήταν αλήθεια. Ένας αξιωματικός λέει στον Μπρονστάιν να τους αφήσει να πάρουν το δείγμα: «Αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία. Διαφορετικά θα πας με τα μούτρα στο πάτωμα και θα συνεχίσουμε».

Αρκετοί αστυνομικοί συγκρατούν τον άνδρα με χειροπέδες στο έδαφος καθώς φωνάζει «Θα το κάνω πρόθυμα! Θα το κάνω πρόθυμα, το υπόσχομαι!», δείχνει το βίντεο. Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί συνεχίζουν να τον κρατούν – η μήνυση ισχυρίζεται ότι έβαλαν τα γόνατά τους στην πλάτη του – καθώς ουρλιάζει «Θα το κάνω! Θα το κάνω! Υπόσχομαι», ενώ έπειτα ένας αξιωματικός απαντά: «Είναι πολύ αργά».

Ο Μπρονστάιν αρχίζει να ουρλιάζει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!» προτού ληφθεί το αίμα, φωνάζοντας το περίπου οκτώ φορές και παρακαλώντας για βοήθεια καθώς οι αστυνομικοί συνεχίζουν να τον συγκρατούν στο έδαφος. Οι κραυγές του Μπρονστάιν γίνονται πιο απαλές και σύντομα σωπαίνει. Παρόλο που δεν ανταποκρίνεται, ένας επαγγελματίας ιατρός συνεχίζει να βγάζει αίμα καθώς οι αστυνομικοί τον κρατούν κάτω. Σημειώνουν ότι μπορεί να μην έχει σφυγμό και φαίνεται να μην αναπνέει. Οι αστυνομικοί και ο ιατρός χαστουκίζουν το πρόσωπο του Μπρονστάιν, λέγοντας: «Έντουαρντ, ξύπνα». Περισσότερα από 11 λεπτά μετά τις τελευταίες κραυγές του θύματος, ξεκινούν την ΚΑΡΠΑ.

Η μήνυση κατονομάζει εννέα αξιωματικούς και έναν λοχία. Οι αξιωματικοί είναι οι Κάρλος Βιλλανουέβα, Κρίστοφερ Σάντσεθ-Ρομέρο, Ντάρρεν Πάρσονς, Ντιέγκο Ρομέρον, Nτάστυ Όσμανσον, Έρικ Βος, Τζάστιν Σίλβα, Nτιονίσιο Φορέλλα και Μαρσιέλ Τέρρυ. Ονομάζεται επίσης ο λοχίας Μάικλ Λίτλ.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα