ΑΘΗΝΑ
14:50
|
23.04.2024
Σε μια στρατιωτική κίνηση υψηλής σημασίας προέβη σήμερα η Κίνα, ενόψει της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας Σι-Μπάιντεν μετά από μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα έστειλε ένα αεροπλανοφόρο στον ευαίσθητο χώρο των στενών της Ταϊβάν, σε μια επίδειξη δύναμης λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου Γενικού Γραμματέα με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία θα εστιάσει στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Η αποστολή του επίλεκτου αερομεταφορέα «Shandong» έρχεται λίγες ώρες πριν οι ηγέτες των δύο χωρών επικοινωνήσουν ξανά για πρώτη φορά μετά από μήνες.

Το στενό της Ταϊβάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένα υδάτινο τμήμα που αμφισβητείται έντονα η κυριότητά του, με την Κίνα να ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί δικό της εθνικό έδαφος.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα κοντά στο νησί για να διεκδικήσει την κυριαρχία του, ανησυχώντας την Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον.

Μια ανώνυμη πηγή, που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το «Shandong» έπλευσε σήμερα κοντά στο ελεγχόμενο από την Ταϊβάν νησί Κινμέν, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κινεζική πόλη Ξιανμέν.ν Το σκάφος ακολουθήθηκε από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ralph Johnson.

«Γύρω στις 10:30 π.μ. ο αερομεταφορέας CV-17 εμφανίστηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Κινμέν και φωτογραφήθηκε από έναν επιβάτη σε πολιτική πτήση», είπε η πηγή, αναφερόμενη στον επίσημο αριθμό του «Shandong».

Το USS Ralph Johnson, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, ακολούθησε το αεροπλανοφόρο, το οποίο δεν είχε αεροσκάφος στο κατάστρωμά του και έπλευσε βόρεια μέσα από το στενό, πρόσθεσε η πηγή. Η Ταϊβάν έστειλε επίσης πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το περιστατικό συνέβη περίπου 12 ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Για την Κίνα, το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊπέι, αλλά είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Το «Shandong» είναι το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Ο μόνος άλλος αερομεταφορέας της Κίνας, το «Liaoning», χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Και τα δύο πλοία έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ταϊβάν στο παρελθόν.

Τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, το «Shandong» διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν, μια κίνηση που καταδικάστηκε από την Ταϊβάν ως απόπειρα εκφοβισμού.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραμένει στην φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα