ΑΘΗΝΑ
11:22
|
04.05.2024
Σκοπός της Μόσχας είναι να απομακρύνει κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκοπός της Μόσχας είναι να απομακρύνει κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στο αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο RT. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ψευδαισθήσεις της Ρωσίας για τη Δύση έλαβαν πλέον τέλος.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ενημέρωση και την κάλυψη του πολέμου από τα ΜΜΕ ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε πως δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης και η Ρωσία δεν είναι παρά ένας «μικρός παίχτης» στον παγκόσμιο πόλεμο των δικτύων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι εκεί κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και γενικά η Ευρώπη. Δεν παρέλειψε δε, να επαινέσει το Russia Today, όπως και το Sputnik που ανθίστανται, όπως είπε, στη Δυτική προπαγάνδα.

Όσο αφορά στο μεγάλο κύμα κυρώσεων κατά της χώρας του ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα κάνουν τη χώρα του ισχυρότερη καθώς θα προσαρμόσει την οικονομία της και θα επιβιώσει, ενώ πρόσθεσε πως σκοπός τους είναι να έχει η Μόσχα μηδενικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.

«Απωλέσαμε κάθε αυταπάτη ότι μπορούμε να βασιστούμε στη Δύση», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν «έναν μονοπολικό κόσμο, ή ακόμα καλύτερα ένα αμερικανικό χωριό, ένα σαλούν στο οποίο θα δίνουν εκείνοι τις εντολές. Συντάσσουν πίσω τους την υπόλοιπη Δύση κι αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο ανεξάρτητα είναι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ». Όμως όπως τόνισε «υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από ‘τον θείο Σαμ», αναφέροντας ως παραδείγματα την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Μεξικό.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη Δύση, αυτοί το κάνουν», τόνισε ο Λαβρόφ. «Όταν επιστρέψουν στα λογικά τους και όταν αυτή η πόρτα ανοίξει ξανά, θα εξετάσουμε την όποια προτεινόμενη συνεργασία έχοντας κατά νου ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία τους», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η χώρα του θα είναι, όπως πάντα, ανοιχτή σε συνεργασία με οποιονδήποτε είναι έτοιμος να το πράξει επί ίσοις όροις, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναζήτηση ισορροπίας συμφερόντων.

Επαναλαμβάνοντας παλιότερες δηλώσεις του ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως οποιαδήποτε φορτία κινούνται στο έδαφος της Ουκρανίας τα οποία η Ρωσία θα θεωρεί στρατιωτικά θα αποτελούν νόμιμους στόχους της, ενώ σε σχέση με τις σκέψεις της Δύσης να καλέσουν τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν Σοβιετικά συστήματα αεράμυνας να τα διαθέσουν στη Συμμαχία, ανέφερε πως «τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής έχουν δοθεί βάσει διακυβερνητικών συμφωνιών, που περιλαμβάνουν πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Και το πιστοποιητικό αυτό δεν επιτρέπει, την αποστολή όπλων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα» χωρίς τη συγκατάθεσή της Μόσχας.

Όσο αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να λέει ότι θέλει στρατηγική αυτονομία, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Η Γερμανία συνεχίζει να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει η Αμερική. Εάν οι Αμερικανοί έπεισαν τους Γερμανούς, πως γνωρίζουν καλύτερα από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, τι χρειάζεται η Ευρώπη για τις ενεργειακές της ανάγκες, τότε το τέλος είναι ορατό».

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι το αεροσκάφος του έκανε μεταβολή 180 μοιρών στον αέρα την Πέμπτη και επέστρεψε στη Μόσχα ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντάς το ως «πληροφοριακή τρομοκρατία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα