ΑΘΗΝΑ
06:30
|
25.04.2024
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των συμβολαίων της με τη ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στον ελεγχόμενο από το Ντουμπάι κολοσσό logistics, DP World.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανικής ναυτιλιακής εταιρείας P&O Ferries να απολύσει χωρίς προειδοποίηση 800 εργαζομένους της και να προχωρήσει σε αναστολή των δρομολογίων της με άμεση ισχύ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αναθεώρησης των συμβολαίων της με την P&O Ferries μετά τις μαζικές απολύσεις. Οι απολυμένοι θα αντικατασταθούν από φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Τα σωματεία εργαζομένων έκαναν λόγο για μια καταστροφική και «ζοφερή ημέρα» στην ιστορία της βρετανικής ναυτιλίας. Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν μια «δύσκολη» αλλά «αναγκαστική» απόφαση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των λιμενεργατών της P&O Ferries ενημερώθηκαν με βίντεο-μήνυμα ότι η χθεσινή ήταν «η τελευταία ημέρα εργασίας τους».

Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση του Ντουμπάι, DP World, από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics παγκοσμίως.

Σήμερα Παρασκευή λιμενεργάτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στα λιμάνια του Ντόβερ, του Λίβερπουλ, του Χαλ και του Λαρν. Ο Άντριου Σμιθ, εργαζόμενος στην P&O Ferries εδώ και 22 χρόνια, δήλωσε στο BBC: «Είναι η ζωή μας. Χρόνια τώρα φτιάξαμε οικογένειες γνωρίζοντας ότι αυτή είναι ζωή μας, η δουλειά μας, το λιμάνι. Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσαν όλα».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Βρετανίας, Ρόμπερτ Κουρτς, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων «εξοργισμένος με τη στάση της ναυτιλιακής εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους». Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της P&O Ferries. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κάποιες σημαντικές συνέπειες στις μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από τη μείωση του προσωπικού, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ή καθυστερήσεις στα δρομολόγια και στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού. Τα πλοία της P&O Ferries εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας.

Η σκιώδης υπουργός Μεταφορών του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Λουίζ Χάι, σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό έκανε λόγο για μια «απεχθή επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Τόνισε ότι οι Βρετανοί λιμενεργάτες δεν έχουν ανάγκη από «ανούσιες κοινοτοπίες» αλλά από άμεσα μέτρα. Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για να καλυφθούν οι απώλειες της την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η P&O αγοράστηκε από την DP World του Ντουμπάι το 2019. Τότε ο πρόεδρος της εταιρείας σουλτάνος Αχμέντ Μπιν Σουλαγέμ είχε χαρακτηρίσει τη ναυτιλιακή ως ένα «ισχυρή και αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα