ΑΘΗΝΑ
02:36
|
19.04.2024
Το συνταγματικό δικαστήριο του Περού ενέκρινε την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Αλμπέρτο ​​Φουχιμόρι, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού ενέκρινε την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Αλμπέρτο ​​Φουχιμόρι, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών με κατηγορίες για φόνο και διαφθορά.

Ο δικαστής Έλοϋ Εσπινόσα-Σαλντάνα επιβεβαίωσε την απόφαση (με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά) σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το τοπικό κανάλι Canal N. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε γίνει σαφές πότε ο Φουχιμόρι θα μπορούσε να φύγει από τη φυλακή ή εάν νέες νομικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η δικαστική ετυμηγορία αποκατέστησε ουσιαστικά την ανθρωπιστική χάρη που είχε δοθεί στον Φουχιμόρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 2017 από τον τότε πρόεδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι. Αυτή η χάρη ανατράπηκε το 2018 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον πρώην ισχυρό άνδρα να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κουτσίνσκι είχε πει ότι έδωσε χάρη στον Φουχιμόρι επειδή υπέφερε από μια καρδιακή πάθηση που επιδεινώθηκε από τις συνθήκες της φυλακής, αν και η κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως προσπάθεια να αποτραπεί η παραπομπή. Η κίνηση αυτή του τότε προέδρου πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ο Κουτσίνσκι παραιτήθηκε τρεις μήνες αργότερα.

Ο Φουχιμόρι, 83 ετών σήμερα, κυβέρνησε μεταξύ 1990 και 2000. Η ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί έληγε στις 10 Φεβρουαρίου 2032.

Παραμένει μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φιγούρα στο Περού. Μερικοί Περουβιανοί τον επαινούν που νίκησε το αντάρτικο μαοϊκό κίνημα «Φωτεινό Μονοπάτι», ενώ άλλοι τον μισούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν επί ηγεσίας του.

Πρώην καθηγητής μαθηματικών, ο Φουχιμόρι ήταν πολιτικός αουτσάιντερ όταν βγήκε από την αφάνεια για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Περού το 1990 έναντι του συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα. Το Περού αντιμετώπιζε τότε οικονομικά προβλήματα λόγω υψηλού πληθωρισμού. Ο Φουχιμόρι «ανοικοδόμησε» γρήγορα την οικονομία με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα κρατικών βιομηχανιών. Η επόμενη κίνησή του ήταν  ο πόλεμος με τους αντάρτες του «Φωτεινού μονοπατιού».

Η προεδρία του κατέρρευσε το ίδιο δραματικά με την άνοδό του στην εξουσία. Αφού έκλεισε για λίγο το Κογκρέσο και τοποθέτησε τον εαυτό του σε μια Τρίτη προεδρική θητεία, ο Φουχιμόρι έφυγε ντροπιασμένος από τη χώρα το 2000, αφού διέρρευσαν βιντεοκασέτες που έδειχναν τον αρχηγό κατασκοπείας του, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, να δωροδοκεί βουλευτές. Ο Φουχιμόρι πήγε στην Ιαπωνία, την πατρίδα των γονιών του, και έστειλε την παραίτησή του με φαξ.

Πέντε χρόνια αργότερα, κατέπληξε υποστηρικτές και εχθρούς όταν πέταξε στη γειτονική Χιλή, όπου συνελήφθη και εκδόθηκε στο Περού. Στόχος του Φουχιμόρι ήταν να διεκδικήσει την προεδρία του Περού ξανά το 2006, αλλά αντ’ αυτού δικάστηκε. Η κόρη του, Κέικο Φουχιμόρι, ήταν υποψήφια για την προεδρία πέρυσι και υποσχέθηκε να τον αφήσει ελεύθερο εάν εκλεγεί. Όμως ο Πέδρο Καστίγιο την νίκησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Φουχιμόρι αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες που απορρέουν από τον ρόλο του σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα της δεκαετίας του 1990, στο οποίο πολλές ιθαγενείς γυναίκες σε φτωχές κοινότητες δήλωσαν ότι στειρώθηκαν βίαια και για τη δολοφονία έξι αγροτών από στρατιωτικό απόσπασμα θανάτου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα