ΑΘΗΝΑ
04:01
|
25.04.2024
Της κυβερνητικής πολιτικής για την «πάταξη» της οπαδικής βίας υπεραμύνθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Της κυβερνητικής πολιτικής για την «πάταξη» της οπαδικής βίας υπεραμύνθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος και στην εν ψυχρώ δολοφονία του Αλκη Καμπανού, η οποία όμως στάθηκε η αφορμή για την «απελευθέρωση» της κυβερνητικής βούλησης σχετικά με την καταστρατήγηση της αρχής της αναλογικότητας στις ποινές, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο Αυγενάκη, που προβλέπει μεταξύ άλλων βαριές ποινές για βιαιοπραγία, απειλές και κατοχή εύφλεκτων υλών εντός και εκτός γηπέδων.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών στη λειτουργία της λέσχης φιλάθλων και για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων βίας στον χώρο του αθλητισμού ο  Τάκης Θεοδωρικάκος αράδιασε ένα σωρό αριθμούς και αναγνώρισε πως δεν «όλα είναι τέλεια» υποστηρίζοντας πως υπάρχει «σχέδιο» και «αποφασιστικότητα» για να μειωθεί η εγκληματικότητα και πως υλοποιείται η δέσμευση για «ασφάλεια για όλους- ασφάλεια παντού».

Δεν μπόρεσε όμως να μην παραδεχτεί πως οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως και 11 Μαρτίου 2022, δηλαδή μετά το φόνο του 19χρονου. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 932 έλεγχοι σε σχετικούς χώρους όπου προέκυψαν 80 βεβαιώσεις παραβάσεων, 69 ανακλήσεις αδειών/σφραγίσεις και 17 συλλήψεις. Ισχυρίστηκε δε πως η ΕΛΑΣ έκανε και πριν ελέγχους το προηγούμενο διάστημα αλλά δικαιολόγησε το γεγονός ότι ήταν μειωμένοι υποστηρίζοντας πως τα πρωταθλήματα είχαν ανασταλεί και το βάρος της αστυνόμευσης έπεφτε αλλού…

Σχετικά με τον χώρο συγκέντρωσης των φερόμενων δολοφόνων του Άλκη ο υπουργός είπε πως δεν ήταν χώρος χαρακτηρισμένος ως αθλητική λέσχη, ούτε σύνδεσμος φιλάθλων κάποιας ομάδας αλλά ένα γραφείο που είχε ενοικιαστεί από δύο συγκεκριμένα άτομα που δεν είχαν απασχολήσει τις αρχές. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα ξανακάνει τους ελέγχους στους 69 συνδέσμους που έκλεισαν για να… είμαστε σίγουροι ότι είναι κλειστοί.  

Κατά την προσφιλή τακτική του επέλεξε να απαντήσει με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ανέφερε ότι «κατά την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022 το ποσοστό της λεγόμενης χαμηλής και μεσαίας παραβατικότητας και εγκληματικότητας σημειώνει πτώση 25% έως 30%, από την αντίστοιχη περίοδο 19 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή την πρώτη περίοδο της κυβέρνησής μας -προ καραντίνας- με τα αντίστοιχα δύο τέτοια διαστήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στη ρατσιστική σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας λέγοντας πως το τελευταίο τριήμερο διενεργήθηκαν 530 αστυνομικοί έλεγχοι  σε 1.215 άτομα εκ των οποίων 312 μετανάστες, «που στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων για την νόμιμη διαμονή τους στη χώρα» και «οδηγήθηκαν στην Αμυγδαλέζα». Είπε ακόμα ότι έγιναν 38 συλλήψεις ατόμων εκ των οποίων δύο για ναρκωτικά, εννέα για παραεμπόριο. «(Οι επιχειρήσεις) θα είναι αιφνιδιαστικές και θα περιλαμβάνουν την συντονισμένη αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της ΕΛΑΣ» διαμήνυσε.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος απέρριψε την κριτική ότι έχουν γίνει 4.500 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών, κατεβάζοντας τον αριθμό σε 3.580, και παρέθεσε ότι πρόκειται για: 1.500 Ειδικοί Φρουροί τον Δεκέμβριο του 2019, 400 Ειδικοί Φρουροί της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, 400 Συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και 480 στα ΠΡΟΚΕΚΑ.

Σχολιάζοντας την κατακραυγή για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε πως «η μέση ελληνική οικογένεια κάνει τα πάντα για να σπουδάσει το παιδί της και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι ελευθερίας, επικοινωνίας , έρευνας, μόρφωσης, ελεύθερης ανταλλαγής των ιδεών και της γνώσης και όχι χώροι για μπαχαλάκηδες και για έγκλημα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν -και αυτό είναι καθολική λαϊκή επιταγή». 

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακού  Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων και στη σύνδεση αθλητικών εταιρειών ποδοσφαίρου και μπάσκετ με αυτές που πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, γιατί δεν θα λυθεί το πρόβλημα εάν οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν αναλάβουν εν τοις πράγμασι τις ευθύνες τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα