ΑΘΗΝΑ
17:27
|
26.04.2024
Ο Αλάα Χαμουντί, ο οποίος εκπροσωπείται από την ΜΚΟ Front-Lex, υποστηρίζει ότι η Frontex μαζί με τις ελληνικές αρχές τον εγκατέλειψαν στα ανοιχτά της Σάμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφεύγει για πρώτη φορά αιτών άσυλο από τη Συρία εναντίον του ευρωπαϊκού οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) κατηγορώντας τον για συνέργεια των ελληνικών Αρχών στην παράνομη επαναπροώθησή του στην Τουρκία. Η ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση Front-Lex, η οποία εκπροσωπεί τον ενάγοντα Αλάα Χαμουντί, έκανε τη σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη (17/3). Ο Σύρος αιτών άσυλο διεκδικεί αποζημίωση ύψους 550.00 δολαρίων από τη Frontex για ενέργειες της μαζί με τις ελληνικές λιμενικές αρχές, οι οποίες φέρονται να έλαβαν χώρα στις 28 και 29 Απριλίου του 2020.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Front-Lex ο εντολέας τους Αλάα Χαμουντί έφτασε στο νησί της Σάμου μαζί με άλλους 20 αιτούντες άσυλο. Το ελληνικό Λιμενικό έσυρε στη θάλασσα όλους τους αιτούντες άσυλο και τους άφησε έκθετους σε μία σωστική σχεδία για 17 ώρες στα ανοιχτά της Σάμου στις 29 Απριλίου 2020. Ελικόπτερο της Frontex πετούσε εκείνη τη στιγμή πάνω από τη σχεδία και είχε γνώση της κατάστασης σύμφωνα με τον ενάγοντα, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία. Μια τέτοια πράξη, εάν αποδειχθεί, θα μπορούσε να συνιστά «επαναπροώθηση» – τη βίαιη επιστροφή προσφύγων ή αιτούντων άσυλο, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου που δεσμεύει όλες τις χώρες.


Στο μεταξύ, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» (Ντερ Σπίγκελ), που συνυπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι – μεταξύ αυτών και ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα -, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίος και τα αποτελέσματα αυτής θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί.

«Όλα δείχνουν ότι οι ερευνητές της OLAF διαθέτουν αναλυτικές αποδείξεις ότι η ηγεσία της Frontex κατέβαλε προσπάθεια να συγκαλύψει τις επαναπροωθήσεις, παρά τις σχετικές αντιρρήσεις συνεργατών της. Εμπιστευτικές, αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Σπίγκελ και του (οργανισμού ερευνητικής δημοσιογραφίας) Lighthouse Reports, στηρίζουν αυτή τη διαπίστωση. Δείχνουν ότι ο Λετζερί είχε από νωρίς ξεκάθαρες αποδείξεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού εντύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα