ΑΘΗΝΑ
08:42
|
22.11.2024
Την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης του Εβιάν γιόρτασε το Σάββατο η Γαλλία με μια τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Εβιάν (Evian Accords), που σηματοδότησε τον τερματισμό του οκταετούς πολέμου της Αλγερίας και άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία, γιόρτασε το Σάββατο η Γαλλία, με μια τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο πόλεμος της Αλγερίας και τα ανομολόγητα που τον συνοδεύουν του είχαν καταστεί η μήτρα της δυσαρέσκειας. Δεν λησμονούμε τίποτα, δεν αρνούμαστε κανένα από τα δεινά του, επιβεβαιώνουμε: η διαδικασία της αναγνώρισης θα συνεχιστεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 60 ετών από τη σύναψη της συνθήκης. 

Η Αλγερία απέκτησε τελικά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1962 μετά από έναν αιματηρό οκταετή πόλεμο, ο οποίος εξακολουθεί να περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του France 24. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 1,5 εκατομμυρίου.

«Επί δεκαετίες, οι μνήμες του αλγερινού πολέμου παρέμειναν κατακερματισμένες, διχασμένες. Αυτό που κάναμε μαζί είναι ένα ταξίδι αναγνώρισης» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 η Γαλλία δεσμεύτηκε για τον αποχαρακτηρισμό των απορρήτων εγγράφων που αφορούν στον αιματηρό πόλεμο ανεξαρτησίας της Αλγερίας, με σκοπό να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό ορισμένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της Γαλλίας του 20ου αιώνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή της έκθεσης του ιστορικού τον Ιανουάριο του 2021 για τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία αντιμετώπισε το αποικιακό παρελθόν της, ο Μακρόν παραδέχτηκε «στο όνομα της Γαλλίας» ότι ο γαλλικός στρατός συνέλαβε, βασάνισε και δολοφόνησε τον Αλγερινό Αλί Μπουμεντζέλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας και στη συνέχεια επιχείρησε να καλύψει τον θάνατό του ως αυτοκτονία. Ωστόσο, τότε ο Μακρόν δεν εξέφρασε μια επίσημη κρατική απολογία, παρά μόνο την επιθυμία του για «συμβολικές πράξεις» συμφιλίωσης. Από την πλευρά της, η Αλγερία υποδέχτηκε θετικά την αποδοχή της γαλλικής ευθύνης για τον θάνατο του Μπουμεντζέλ, ωστόσο απέρριψε συνολικά την έκθεση ως «μη αντικειμενική».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, μετά από «κατηγορώ» του Γάλλου Προέδρου στο «πολιτικοστρατιωτικό σύστημα» της Αλγερίας ότι ξαναγράφει την ιστορία και υποδαυλίζει «το μίσος προς τη Γαλλία», ενώ έθεσε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ενός «αλγερινικού έθνους πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία», τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί «συμφιλίωση μεταξύ των λαών» και χαρακτήρισε τον ομόλογό του της Αλγερίας ως «προσκολλημένο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο καθεστώς».

Οι παραπάνω διατυπώσεις εκ μέρους του Μακρόν, και μάλιστα αφότου το Παρίσι αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα ποσοστά χορήγησης βίζας σε πολίτες της Αλγερίας, του Μαρόκο και της Τυνησίας, προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από την Αλγερία, η οποία απέσυρε τον πρεσβευτή της και απαγόρευσε τα γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο της.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Αλγερίας απαξίωσε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Παρίσι με θέμα την κατεστραμμένη από τον πόλεμο γείτονα της Αλγερίας, τη Λιβύη, λέγοντας ότι η χώρα του «δεν θα κάνει το πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση των σχέσεων.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων χρόνων έχω κρατήσει πολλά χέρια. Δεν θα τα αφήσω.. Έχω ένα όνειρο, ότι αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι που κάνει ένα έθνος ισχυρό: η αδελφοσύνη του» ανέφερε στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης ο Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα