ΑΘΗΝΑ
05:37
|
29.06.2024
Σε 56 ανέρχονται οι νεκροί σε γηροκομείο στο Λουγκάνσκ μετά από χτύπημα, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές - Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δήλωσε ότι εκτόξευσε και πάλι τους νεότερους υπερηχητικούς πυραύλους της στην Ουκρανία, καταστρέφοντας έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων στα νότια της χώρας, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που η Ρωσία χρησιμοποίησε το Kinzhal, ένα όπλο ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων (1.250 μίλια) με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Αυτό έγινε ενώ βρισκόμαστε στην 25η ημέρα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Τα αεροπορικά πυραυλικά συστήματα Kinzhal με βαλλιστικούς πυραύλους υπερηχητικής εκτόξευσης κατέστρεψαν έναν μεγάλο χώρο αποθήκευσης καυσίμων και λιπαντικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στον οικισμό Kostyantynivka στην περιοχή του Μικολαίβ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των New York Times κάνει λόγο για τον θάνατο περισσότερων από 40 στρατιωτών σε ρωσική επίθεση σε βάση πεζοναυτών στο Μικολάιβ, επικαλούμενο ανώτερο Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι είναι πιθανό το αρχηγείο της 36ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας Ναυτικού Πεζικού να χτυπήθηκε από όπλο μεγάλου βεληνεκούς, όπως βαλλιστικός πύραυλος Iskander-M.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους μετά από βομβαρδισμό πολυώροφης κατοικίας κοντά σε βιομηχανική περιοχή στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνεται ένα 9χρονο αγόρι, ενώ τουλάχιστον 266 πολίτες εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περίπου ένα μήνα.

Ουκρανία: Περίπου το 30% της οικονομίας της δε λειτουργεί

Περίπου το 30% της οικονομίας της Ουκρανίας βρίσκεται σε αδράνεια, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μαρτσένκο, επικαλούμενος τους υπολογισμούς του υπουργείου με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς μας βάσει των φορολογικών εσόδων, περίπου το 30% της οικονομίας είτε βρίσκεται σε αδράνεια είτε σε προσωρινή αναστολή. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την ενιαία καταβολή φόρου κοινωνικής ασφάλισης. Το ένα τρίτο της οικονομίας δεν λειτουργεί τώρα», ανέφερε τα μέσα ενημέρωσης της Ukrainskiye Novosti.

Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Κίεβο με 5 τραυματίες

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, μετά από οβίδα που εξερράγη έξω από πολυκατοικία, όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο. Το δεκαώροφο κτίριο στη βορειοδυτική συνοικία Σβιατοσίν υπέστη σοβαρές ζημιές, δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι πυροσβέστες οδήγησαν μια ηλικιωμένη γυναίκα και έναν αποπροσανατολισμένο άνδρα με τραύματα στο πρόσωπο στο ασθενοφόρο. Δύο καμένα αυτοκίνητα κείτονταν στην καλυμμένη από συντρίμμια αυλή, η οποία στεγάζει επίσης μια παιδική χαρά. Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές του εχθρού» τραυμάτισαν πέντε άτομα, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

«Ήταν ευτύχημα» που δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δήλωσε στο AFP η Σβιτλάνα Βοντολάγκα, εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι έξι άνθρωποι διασώθηκαν από το οικοδομικό τετράγωνο.

Στην ιστορία ως «έγκλημα πολέμου» βλέπει την πολιορκία της Μαριούπολης ο Ζελένσκι

Σε επίπεδο πολιτικής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης θα μείνει στην ιστορία ως «έγκλημα πολέμου» από τον ρωσικό στρατό.

«Αυτό που έκαναν οι κατακτητές σε μια ειρηνική πόλη, είναι ένας τρόμος που θα μείνει στη μνήμη του κόσμου για αιώνες» ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου. Ο ίδιος προσέθεσε πως «σε μέρη όπου υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές μάχες, τα πτώματα των Ρώσων στρατιωτών απλώς συσσωρεύονται κατά μήκος της γραμμής άμυνάς μας. Και κανείς δεν συλλέγει αυτά τα σώματα». 

Αναστολή της λειτουργίας 11 κομμάτων με ρωσικές διασυνδέσεις

«Με δεδομένο τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε η Ρωσική Ομοσπονδία και τους δεσμούς της με ορισμένες πολιτικές δομές, οι δραστηριότητες ορισμένων πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται για την περίοδο του στρατιωτικού νόμου» ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «οι δραστηριότητες των πολιτικών που αποσκοπούν στη διχόνοια και τη συνεργασία δεν θα επιτύχουν».

Μεταξύ των κομμάτων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία συμπερλιαμβάνεται το Opposition Platform for Life, το οποίο διαθέτει 44 από τις 450 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας. Του κόμματος ηγείται ο Βίκτορ Μέντβεντσουκ, ο οποίος διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Πούτιν. Στη λίστα βρίσκεται επίσης το κόμμα Nashi, του οποίου ηγείται ο Γιεβγέν Μουράγεφ .

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να “κάνει μια επιλογή” υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

  • Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία των ουκρανικών αρχών, ότι ρωσικό τανκ εσκεμμένα έβαλε κατά γηροκομείου στο Λουγκάνσκ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 56 φιλοξενούμενοι. Μάλιστα οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι οι διασωθέντες απήχθησαν και οδηγήθηκαν σε ρωσικά εδάφη.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ με τανκ σε οίκο ευγηρίας - 56 ηλικιωμένοι  νεκροί σύμφωνα με το Κίεβο | in.gr
  • Οι γαλλικές αρχές πάγωσαν κεφάλαια της Τράπεζας της Ρωσίας αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και λογαριασμούς και περιουσίες φυσικών προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ σε ζωντανή μετάδοση του ραδιοφωνικού σταθμού RTL την Κυριακή.

  • O Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την πρόθεσή του να συνομιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι τυχόν αποτυχία θα οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Μιλώντας στο CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε «είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια και χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο. Όμως εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν θα έχουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

  • Η Ρωσία βομβάρδισε σχολή καλών τεχνών, στην οποία είχαν βρει καταφύγιο 400 πολίτες, όπως ισχυρίζεται το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. Δεν υπήρξαν άμεσες πληροφορίες για θύματα από το βομβαρδισμό στη εν λόγω σχολή.  Εξάλλου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει ενημέρωση για τις έρευνες στο θέατρο από την Παρασκευή, όταν ανέφεραν ότι τουλάχιστον 130 είχαν διασωθεί και ότι εκατοντάδες παρέμεναν εγκλωβισμένοι.
     

  • Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε την ευλογία και την ομιλία του την Κυριακή στο Βατικανό για να πει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν μια αδικαιολόγητη «άλογη σφαγή» και κάλεσε τους ηγέτες να σταματήσουν «αυτόν τον αποκρουστικό πόλεμο».

  • Ο αναπληρωτής Διοικητής του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα Αντρέι Παλίι σκοτώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, έγραψε στο Facebook το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, αν και οι συνθήκες γύρω από τον θάνατό του είναι ασαφείς και η Μόσχα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αναφορές.

  • Άρχισαν να φτάνουν στη Σλοβακία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οι πρώτες μονάδες που αναπτύσσουν το σύστημα αεράμυνας Patriot. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Γιάροσλαβ Ναντ, στο Facebook. 

  • Η Ρωσία έπληξε σήμερα την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτηρίζει την πολιορκία της Μαριούπολης από τη Ρωσία ως «έγκλημα πολέμου», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στην πόλη-λιμάνι.

  • Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία απέτυχε να αποκτήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.

  • Η Κίνα λέει ότι υποστηρίζει τη «διατήρηση της ειρήνης και την εναντίωση στον πόλεμο» και ότι ο χρόνος θα αποδείξει ότι οι θέσεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία «είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 902 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία, ενώ 6,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

  • Η Πολωνία πιέζει για πλήρη απαγόρευση του εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

  • Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά στην Ουκρανία υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.

  • Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 3,4 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια να έχουν φιλοξενηθεί από τη γειτονική Πολωνία, σχεδόν 530.000 από τη Ρουμανία και πάνω από 362.000 από τη Μολδαβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα