ΑΘΗΝΑ
13:25
|
04.05.2024
Οι Ιρανοί υποδέχονται σήμερα την εαρινή ισημερία και το Νορούζ, τη δική τους Πρωτοχρονιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο χειμώνας φεύγει, η άνοιξη έρχεται και το Ιράν υποδέχεται το νέο έτος, 1401. Σήμερα εκατομμύρια Ιρανοί γιορτάζουν το Νορούζ (Ιρανική Πρωτοχρονιά, نوروز), το οποίο συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Στα περσικά, η λέξη Νορούζ προέρχεται από τις λέξεις No (= νέος) και rouz (=ημέρα), σημαίνει λοιπόν νέα ημέρα. Συμβολίζει τη νέα ζωή. Κάθε χρόνο η γιορτή συμπίπτει με την έναρξη της άνοιξης και παραδοσιακά αποτελεί γιορτή για την αναγέννηση της φύσης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα, αλλά έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες. Το Νορούζ είναι από τις πιο σημαντικές γιορτές της χρονιάς και πάντα ολοκληρώνεται με ένα τηλεοπτικό μήνυμα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ. Επισήμως το νέο έτος 1401 ξεκινά αύριο στις 21 Μαρτίου.

Το βράδυ της τελευταίας Τρίτης της χρονιάς, οι Ιρανοί γιορτάζουν το Chāhār Shanbe Sûri. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, ανάβει φωτιά και περνά από πάνω φωνάζοντας «Zardie man az tou Sorkhie tou az man (Σου δίνω το κίτρινο χρώμα μου, μου δίνεις κόκκινο χρώμα σου- εκείνο του φωτός, αυτό σημαίνει ότι αφήνω τα χλομάδα μου (ή αρρώστια) και παίρνω δύναμη (ή υγεία). Μετά όσοι γιορτάζουν γυρίζουν στις γειτονιές από πόρτα σε πόρτα ζητώντας για κεράσματα, τα οποία είναι ως επί το πλείστον περσικά καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του Νορούζ είναι τα «Επτά σιν». Είναι ένα συμβολικό τραπέζι ή χώρος που τρώνε οι άνθρωποι σε πολλές χώρες. Ακόμα το διατηρούν όταν τρώνε, διακοσμούν στο πάτωμα ένα χώρο και με ιδιαίτερη τελετή βάζουν κάποια πράγματα σαν σύμβολα στο τραπέζι τους. Κάποιοι, για παράδειγμα, δεν ξεχνούν τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε την 21η Μαρτίου ως τη Διεθνή Ημέρα του Νορούζ το 2010. Μια χρονιά πριν περιελήφθη στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ο Καναδάς επίσης αναγνώρισε με νόμο την 21η Μαρτίου ως Ημέρα Νορούζ.

Και το doodle της μηχανής αναζήτησης Google είναι σήμερα αφιερωμένο στο Νορούζ.

Να σημειωθεί πως όρος Νορούζ συναντήθηκε για πρώτη φορά στα έγγραφα της αυτοκρατορίας της Περσίας το Β’ αιώνα πριν από την εποχή μας. Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτή η γιορτή είναι ακόμα πιο παλιά και αυτή η μέρα είναι σημαντική επί της δυναστείας Αχαιμενιδών (κατά το 648 π.Χ. – 330 μ.Χ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα