ΑΘΗΝΑ
16:50
|
25.04.2024
Έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ να μην ξεχαστεί η Αιθιοπία επειδή γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στο Τιγκράι υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία αλλά «κανείς στη Γη δεν κινδυνεύει όσο ο λαός του Τιγκράι» στη βόρεια Αιθιοπία.  

Ο δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους με καταγωγή από το Τιγκράι έχει πλείστες όσες φορές προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης της Αιθιοπίας με την κριτική του για τις συγκρούσεις και τον «ντε φάκτο αποκλεισμό» της περιοχής. Για τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Αμπίι Άχμεντ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είναι προκατειλημμένος, εγκάθετος των ανταρτών για να διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, έδρα του ΠΟΥ, ο δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε: «Ναι, είμαι από το Τιγκράι. Αυτή η κρίση με αφορά προσωπικά γιατί επηρεάζει την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Ωστόσο, ως γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχω χρέος και καθήκον να εφιστώ την προσοχή της διεθνούς κοινότητας όταν η δημόσια υγεία απειλείται. Και στη Γη δεν κινδυνεύει κανείς άλλος όσο ο λαός του Τιγκράι».

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε: «Όπως ακριβώς ζητούμε συνεχώς από τη Ρωσία να κάνει ειρήνη με την Ουκρανία, πρέπει να ζητούμε από την Αιθιοπία και την Ερυθραία να σταματήσουν τον αποκλεισμό, την πολιορκία του Τιγκράι για να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φτάσει η βοήθεια που θα σώσει ζωές».

Από τα μέσα Δεκεμβρίου τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Τιγκράι. Τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησε η αποστολή ιατροφαρμακευτικών προμηθειών αλλά οι γιατροί και ο ΠΟΥ θεωρούν ότι η εν λόγω βοήθεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις προμήθειες δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους λόγω της έλλειψης καυσίμων.  

Νοσηλευτικό προσωπικό σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τιγκράι δήλωσε στις αρχές του μήνα στον βρετανικό «Γκάρντιαν» ότι οι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Ο δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε επίσης την περασμένη Τετάρτη ότι 46.000 ασθενείς με τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ παραμένουν χωρίς θεραπευτική αγωγή. «Το πρόγραμμα του Έιτζ έχει εγκαταλειφθεί. Άνθρωποι με φυματίωση, υπέρταση, διαβήτη και καρκίνο πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα. Το ανθρωπιστικό δράμα στην Αιθιοπία έχει ξεχαστεί εξαιτίας του επικοινωνιακού μπλακ άουτ της κυβέρνησης. Όταν είσαι αόρατος όλοι σε ξεχνούν», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άχμεντ Αμπίι μάχεται το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι»  (TPLF) που συμμετείχε σε προηγούμενες κυβερνήσεις επί σειρά ετών από το Νοέμβριο του 2020. Έκτοτε έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άτομα και έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άλλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα