ΑΘΗΝΑ
11:42
|
23.04.2024
Η έκτακτη συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου, ΗΑΕ και Ισραήλ στο Σαρμ ελ Σέιχ σχετίζεται με ευρεία γκάμα θεμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να συγκροτηθεί ένας «συνασπισμός» χωρών που στο παρελθόν ήταν αντίπαλοι του Ισραήλ και θα μπορούσαν να ορθώσουν «ανάστημα» απέναντι στο Ιράν βλέπει την αποψινή αιφνιδιαστική συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου, ΗΑΕ και Ισραήλ στο Σαρμ ελ Σέιχ η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην ατζέντα της συνόδου των τριών ηγετών τίθενται οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που (όπως όλα δείχνουν) τείνουν σύντομα να ολοκληρωθούν οδηγώντας σε μία συμφωνία.

Η ισραηλινή εφημερίδα εκτιμά πως η κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ ενδιαφέρεται «να πείσει τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή ώστε να μειωθεί η διεθνής εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επαρκούς πρόσβασης της Αιγύπτου σε ικανά αποθέματα δημητριακών (δεδομένου ότι εισάγει τα περισσότερα από Ουκρανία και Ρωσία)  το Ισραήλ φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει κάποιες λύσεις στην κατεύθυνση αύξησης της αιγυπτιακής αγροτικής παραγωγής λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει μεταξύ άλλων και σε τεχνικές καλλιεργειών σε κλιματολογικές συνθήκες ερήμου.

Σε σχέση με την Συρία αναμένεται πως θα τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, στο Ντουμπάι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη χώρα του, πριν 11 χρόνια.

Israeli Prime Minister Naftali Bennett earlier this month.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί τελευταία φορά διά ζώσης τον Σεπτέμβριου του 2021, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση του οκτακομματικού συνασπισμού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Εμιρατινός πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι είχαν συναντηθεί τελευταία φορά από κοντά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα