ΑΘΗΝΑ
06:02
|
25.04.2024
Η Αλγερία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ισπανία αφού η Μαδρίτη άλλαξε μια 42χρονη πολιτική απέναντι στην πρώην αποικία της, τη Δυτική Σαχάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δραματική αλλαγή που ανακοίνωσε η Ισπανία στην πολιτική της απέναντι στην πρώην ισπανική αποικία της Δυτικής Σαχάρας προκαλεί νέες τριβές στο εσωτερικό της ισπανικής κυβέρνησης, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει το σχέδιο του Μαρόκου να επιτρέψει κάποια αυτονομία, υπό την κυριαρχία του, στην περιοχή που κατέλαβε το Ραμπάτ πριν από 47 χρόνια.

Η Μαδρίτη ξεκινά ένα «νέο στάδιο» στις σχέσεις με το Μαρόκο, που βασίζεται στον «αμοιβαίο σεβασμό, την εκπλήρωση των συμφωνιών, την απουσία μονομερών ενεργειών και τη διαρκή επικοινωνία και διαφάνεια», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε ότι η Ισπανία θεωρεί την πρόταση του Ραμπάτ ως «την πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση» για την επίλυση της σύγκρουσης.

Το Μαρόκο εισέβαλε στην περιοχή το 1975, καθώς η Ισπανία αποσύρθηκε. Το απελευθερωτικό κίνημα Μέτωπο Πολισάριο -που υποστηρίζεται από την Αλγερία- και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας, απάντησε με ένοπλη αντίσταση και κέρδισε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που υποστήριξε το αίτημα των Σαχράουι για αυτοδιάθεση.

Η Αλγερία βοήθησε στη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Μαρόκου και του Πολισάριο το 1991, ένα σύμφωνο που προέβλεπε δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα για την αυτοδιάθεση, το οποίο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η Δυτική Σαχάρα είναι μια κυρίως ερημική έκταση 266.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων. Οι κύριοι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι τα φωσφορικά άλατα και οι πλούσιοι παράκτιοι αλιευτικοί χώροι.

Ο Αλβάρες δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Ραμπάτ στις 2 Απριλίου πριν από την επίσημη επίσκεψη του Σάντσεθ στο Μαρόκο.

Οι εταίροι των Σοσιαλιστών στον συνασπισμό, το αριστερό κόμμα Podemos, επέκρινε τη νέα πολιτική ως εγκατάλειψη «της θέσης της ουδετερότητας και της συναίνεσης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ισπανία είχε υποκύψει στις πιέσεις του Μαρόκου να αλλάξει τη στάση της για τη Δυτική Σαχάρα ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση πλήρων διμερών σχέσεων, δήλωσε στο Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Πολισάριο στην ΕΕ, Ούμπι Μπασίρ.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ραμπάτ και της Μαδρίτης είναι τεταμένες από τον Μάιο του 2021, όταν η Ισπανία επέτρεψε στον ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο Μπραχίμ Γκάλι να υποβληθεί σε θεραπεία για τον COVID-19 σε νοσοκομείο της βόρειας πόλης Λογκρόνιο.

Η παραμονή του Γκάλι στην Ισπανία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μαρόκου, το οποίο η Μαδρίτη κατηγόρησε ότι μεθόδευσε τη συρροή περισσότερων από 8.000 παράτυπων μεταναστών στη Θέουτα, μια ισπανική πόλη που βρίσκεται απέναντι από τη Μεσόγειο από τη μία πλευρά και από την άλλη από μαροκινό έδαφος.

Ερωτηθείς την Παρασκευή για το πώς η νέα πολιτική για τη Δυτική Σαχάρα μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ισπανίας με την Αλγερία, ο Αλβάρες εξήρε το Αλγέρι ως «πολύ αξιόπιστο εταίρο».

Από την πλευρά της η Αλγερία, καταδίκασε την «απότομη αναστροφή» της Μαδρίτης, λέγοντας, το Σάββατο, ότι η Ισπανία είχε προηγουμένως επιδείξει ουδετερότητα στη μακροχρόνια σύγκρουση για την περιοχή.

Προχώρησε δε στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ισπανία, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό καθώς, η Αλγερία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη αναζητά νέους προμηθευτές φυσικού αερίου για διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες από Euronews, Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα