ΑΘΗΝΑ
02:12
|
03.05.2024
Πληροφορίες για 500 Ουκρανούς αιχμαλώτους έδωσε η Ρωσία στον Ερυθρό Σταυρό. Σε δημοψήφισμα ο όποιος συμβιβασμός με τη Ρωσία λέει ο Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι σήμερα το πρωί διά στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία δήλωσε ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη πόλη.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00.

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν “μάρτυρες της Μαριούπολης”», ανέφερε ο Ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, υποσχόμενος ασφαλή αποχώρηση από την πόλη για όσους καταθέσουν τα όπλα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή. Είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ακούστηκαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο χτυπήθηκαν πολυκατοικίες και άλλα κτίρια στην ιστορική συνοικία, Ποντίλσκι, ανάμεσά τους και ένα εμπορικό κέντρο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι νεκρούς.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί σε δημοψήφισμα από τον ουκρανικό λαό. Επανέλαβε δε ότι αυτό το θέμα το έχει ξεκαθαρίσει «σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες».

  • Η Ρωσία παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες για περισσότερους από 500 αιχμάλωτους Ουκρανούς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Interfax. Την πληροφορία αυτή φέρεται να μετέφερε η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Μοσκάλκοβα είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην Ουκρανία.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος καταγγέλλει τη Nestlé για τη συνέχιση της σχέσης της με τη Ρωσία. Η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο, υπερασπίστηκε τον εαυτό της επισημαίνοντας ότι έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. «Έχουμε περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία: σταματήσαμε όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από τη Ρωσία, εκτός από τα βασικά προϊόντα», δήλωσε εκπρόσωπος της. «Δεν κάνουμε πλέον επενδύσεις ούτε διαφημίζουμε τα προϊόντα μας. Δεν έχουμε κέρδος από τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας». Η Nestlé απασχολεί περισσότερους από 7.000 ανθρώπους στη Ρωσία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ντόπιοι, είχε δηλώσει προηγουμένως η εταιρεία. 

  • Οι υποδομές του εμπορικού κέντρου στα περίχωρα του Κιέβου χρησιμοποιήθηκαν από τους Ουκρανούς ως μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών και των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών Grad, που, από κατοικημένη περιοχή, άνοιγαν πυρ εναντίον των Ρωσικών Δυνάμεων. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται σχετικό βίντεο που ανάρτησε στο κανάλι του στο Telegram. ٍΣτην ίδια ανάρτηση υποστηρίζει ότι τη νύχτα της Κυριακής η βάση στο εμπορικό κέντρο, που παρέμενε κλειστό, καταστράφηκε με όπλα υψηλής ακρίβειας.
  • Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «αδίστακτα ανοίγουν πυρ κατά αμάχων» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το Κίεβο βρίσκεται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλη μια φορά για να κρατήσει τους αμάχους ασφαλείς. Η κ. Βασιλένκο, η οποία είχε βρεθεί για σύντομο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντηθεί με Βρετανούς πολιτικούς, πρόσθεσε: «Τι στιγμή που επέλεξα να επιστρέψω…» Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής.

  • Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν ακόμη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και κάλεσε όσες χώρες μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην ουκρανική πλευρά να το πράξουν ώστε «η στάση της Ουκρανίας να γίνει πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις». Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι απαιτείται ακόμη σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ώστε να υπάρξει η βάση για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.

  • Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κίεβο από σήμερα στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 7 το πρωί της 23ης Μαρτίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο.
  • Δεκάδες τραυματίες απομακρύνονται από τη Μαριούπολη, καθώς οι ουκρανικές. Ένοπλες δυνάμεις πυροβολούν αμάχους, σε προστατευόμενες ζώνες της πόλης, που προσπαθούν να διαφύγουν από ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δήλωσε ο Έντουαρντ Μπασουρίν, αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ.

  • Ρωσικά πολεμικά πλοία βομβαρδίζουν κτίρια κατοικιών στην Οδησσό. Σύμφωνα με τον Σέρχι Μπράτσουκ, εκπρόσωπο της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας της Οδησσού, πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές. Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για θύματα.
  • Στρατιωτικούς χώρους εκπαίδευσης στην πόλη Ρίβνε, 200 χλμ. βορειοανατολικά της Λβιβ, έπληξαν δύο ρωσικοί πύραυλοι, σύμφωνα με βιντεσκοπημένο μήνυμα του κυβερνήτη της περιφέρειας, Βιτάλι Κοβάλ.

  • Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

  • Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις διαδικτυακές συνομιλίες τους σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων Ukrainska Pravda. Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, Ουκρανός αξιωματούχος, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται καθημερινά «σε επίπεδο ομάδων εμπειρογνωμόνων».

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην ΕΕ.

  • Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί σε χημικό εργοστάσιο στην περιφέρεια της Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που κάλεσαν τους κατοίκους του χωριού Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρου. Η ουκρανική πλευρά απέδωσε τη διαρροή σε ρωσικό βομβαρδισμό, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως Ουκρανοί εθνικιστές είχαν παγιδεύσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά προκειμένου να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πάντως ότι η διαρροή έχει τεθεί υπό έλεγχο με μόνο έναν τραυματία.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που έρχεται την Πέμπτη στην Ευρώπη για την έκτακτη σύγκληση του ΝΑΤΟ, πρόκειται να επισκεφθεί, την Παρασκευή, και την Πολωνία, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο. «Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

  • Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά έχουν σταματήσει και ο κύριος όγκος των δυνάμεών τους παραμένει σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ανέφερε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  • Στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χθες Κυριακή, δήλωσε αξιωματικός των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων. «Επικρατεί ηρεμία πάντως, δεν έγιναν επιθέσεις», δήλωσε ο αξιωματικός, στην εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα. Η αντιαεροπορική άμυνα άνοιξε πυρ εναντίον των εχθρικών UAVs και «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ορισμένα καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε.

  • Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνόμπιλ μπόρεσαν να αντικατασταθούν και να παραδώσουν σε νέα βάρδια, ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο πυρηνικός ρυθμιστικός φορέας της Ουκρανίας στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency) την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα