ΑΘΗΝΑ
01:34
|
19.05.2024
Για «εξασφαλισμένη ατιμωρησία» κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας – Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, πρέπει να δοθεί απάντηση και από την κοινωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες οι δύο συλληφθέντες Αμερικανοί στρατιωτικοί που, μαζί με άλλους δύο, είχαν εισβάλει τη νύχτα της Κυριακής σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην παλιά πόλη των Χανίων όπου βρισκόταν μια 14χρονη κοπέλα. Σε δηλώσεις τους στα Δικαστήρια Χανίων, όπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαμαρτυρία από σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, οι γονείς της 14χρονης τόνισαν ότι το παιδί τους ήταν έντρομο από το περιστατικό.

Ο δικηγόρος Χανίων της οικογένειας, που παρέστη στα δικαστήρια μαζί με τους γονείς, μίλησε για εξασφαλισμένη ατιμωρησία. «Οι δύο που συνελήφθησαν, εξασφάλισαν την ατιμωρησία τους, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι. Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η δίκη, για μια πράξη που τεκμηριώνεται από τις καταθέσεις. Δίκη δεν θα γίνει ποτέ, ακόμα και αν παραπεμφθούν. Είπαμε στην κυρία εισαγγελέα ότι είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά. Ακόμα και αν ίσχυε το καθεστώς της ετεροδικίας, αυτό θα πρέπει να κρίνεται από το δικαστήριο, όχι από κανέναν προανακριτικό υπάλληλο. Παραβίασαν δύο πόρτες, αναρωτιέμαι τι θα κάνατε αν ήταν το δικό σας παιδί, η δική σας αδελφή, η δική σας μάνα. Και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους; Πρέπει να δοθεί απάντηση και από την κοινωνία, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.»

Στα Δικαστήρια Χανίων συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ. Ακολούθησε πορεία σε δρόμους της πόλης.

Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου: Παραβατικότητα δεκαετιών

«Τις τελευταίες μέρες, δεν είναι λίγα τα παράπονα από παιδιά τάξεων του Λυκείου του Σχολείου μας ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη βραδινές ώρες καθώς τρομοκρατούνται από τη θρασύτατη και αλαζονική συμπεριφορά των συνήθως μεθυσμένων Αμερικανών στρατιωτικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου Χανίων στο οποίο φοιτά η 14χρονη.

«Ως Σύλλογος Γονέων, θεωρούμε χρέος μας να συμπαρασταθούμε στην οικογένεια της 14χρονης μαθήτριας του σχολείου μας. Σαν γονείς, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας να νιώθουν ασφάλεια στην πόλη που ζουν. Σαν πολίτες, μας εξοργίζει ο τρόπος αντιμετώπισης του περιστατικού τόσο από την Αστυνομία όσο και από την Δικαιοσύνη και η προσπάθεια υποβάθμισής του, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς καν να προσαχθούν σε δίκη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι επισκέπτες σ’ αυτήν την πόλη πρέπει να τηρούν τους ίδιους νόμους με τους ντόπιους, είτε είναι τουρίστες, είτε νατοϊκοί φιλοξενούμενοι. Αντίθετα, δεκαετίες τώρα βλέπουμε την παραβατικότητα που επιδεικνύουν στην πόλη μας οι τελευταίοι να κουκουλώνονται από τις τοπικές αρχές και οι δράστες να φυγαδεύονται άρον άρον στη βάση τους», καταγγέλλουν οι γονείς στην ανακοίνωσή τους.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Υπεράνω της ελληνικής δικαιοσύνης οι Αμερικανοί

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω της απρεπούς συμπεριφοράς τους. Κι όμως καθώς φαίνεται περίτρανα και σήμερα, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί είναι υπεράνω της ελληνικής νομοθεσίας και δικαιοσύνης», αναφέρει στην καταγγελία της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «δεν αρκεί που η χανιώτικη κοινωνία
υπομένει τόσα χρόνια την ύπαρξη αυτής καθεαυτής της βάσης, έχουμε διαχρονικά αρκετά φαινόμενα ξεκάθαρης προσβολής της πόλης και της κοινωνίας μας».

«Αν κάποιοι θεωρούν πως η πόλη μας είναι μία στάση για να κατεβαίνουν να ξεδίνουν οι στρατιωτικοί, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν. Ειδικά σε μία επικίνδυνη περίσταση σαν κι αυτή όπου εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Ως εδώ! Καμία ανοχή στους ΝΑΤΟϊκούς τραμπούκους

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, τραμπούκικων και επικυρίαρχων συμπεριφορών, στην πόλη μας, από ΝΑΤΟϊκά πληρώματα που έρχονται τάχα για αναψυχή, την ίδια στιγμή που προετοιμάζονται για πολεμικές επιχειρήσεις απανταχού στον πλανήτη και στη συγκεκριμένη περίοδο μπροστά στις εξελίξεις στην Ουκρανία», τονίζει η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και προσθέτει: «Αυτή είναι η “ασφάλεια” και η “προστασία” που παρέχουν στον χανιώτικο λαό η πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ και η παροχή διευκολύνσεων μέσω της βάσης της Σούδας! Εχουν ακέραιη την ευθύνη τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, αλλά και το σύνολο των αστικών κομμάτων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη βάση και την πόλη μας σε κέντρο διερχομένων, απαιτώντας την ανοχή μας, στο όνομα των ματωμένων δολαρίων».

Για το αδιανόητο περιστατικό αλλά και την αντιμετώπιση των ΝΑΤΟικών από τις αρχές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε διάβημα προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα