ΑΘΗΝΑ
11:37
|
18.05.2024
Αποκάλυψε τους μυστικούς δεσμούς μιας ισλαμιστικής νεολαιίστικης ΜΚΟ με την κυβέρνηση και την οικογένεια του προέδρου Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μετίν Τζιχάν, ένας ανεξάρτητος ερευνητής δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τρία έως έξι χρόνια ποινή φυλάκισης για έρευνά του που αποκαλύπτει τους δεσμούς μεταξύ του Τουρκικού Ιδρύματος Νεότητας, TUGVA, μιας πολιτικής ισλαμιστικής ΜΚΟ, και της κυβέρνησης και της οικογένειας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως έχουμε συνηθίσει, δεν τιμωρούν τους ανθρώπους που διαπράττουν εγκλήματα αλλά αυτούς που τα αποκαλύπτουν», ανέφερε ο δημοσιογράφος στο Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε ποινή φυλάκισης μεταξύ τριών ετών και εννέα μηνών και δέκα ετών και έξι μηνών για τον Τζιχάν και τον Ραμαζάν Αϊντόγλου, πρώην μέλος του TUGVA που φέρεται να τον προμήθευσε με έγγραφα και πληροφορίες.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο Αϊντόγλου είχε πρόσβαση στα αρχεία του Ιδρύματος, που πιστεύεται ότι είχε αποκτηθεί από τους υπολογιστές του TUGVA, «χωρίς τη συγκατάθεσή του Ιδρύματος, ή το δικαίωμα να το κάνει», και στη συνέχεια έστειλε αυτά τα αρχεία στον Τζιχάν, χειραγωγώντας και αλλάζοντας τα.

Έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Τζιχάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Γερμανία, αποκαλύπτουν ότι το Ίδρυμα, στο οποίο κατείχαν διοικητικές θέσεις άτομα από την οικογένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε την επιρροή του στον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να διοριστούν μέλη του σε κρατικές θέσεις, στην αστυνομία και τον στρατό.

Έγγραφα που επικαλείται το BIRN δείχνουν επίσης ότι φιλοκυβερνητικοί επιχειρηματίες, δήμοι και κυβερνητικά γραφεία χρηματοδοτούν το Ίδρυμα TUGVA.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι το TUGVA θέλει να στείλει ένα μήνυμα με τη δικαστική του διώξη.

«Θέλουν να δείξουν ότι είναι ακόμα ισχυροί στο δικαστικό σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο εισαγγελέας επιλέχθηκε σκόπιμα για αυτή την υπόθεση. Δεύτερον, η διοίκηση του Ιδρύματος έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών ακόμα και από μέλη της μετά την αποκάλυψη των εγγράφων και δεσμεύτηκε ότι όσοι τα διέρρευσαν θα τιμωρηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τζιχάν, «αυτή η υπόθεση είναι απλώς η συνέχεια και η συνέπεια της παρανομίας του παράλληλου κράτους που δημιουργήθηκε από το TUGVA εντός των κρατικών θεσμών. Στο μέλλον, αυτή η υπόθεση και μόνο θα αποτελέσει θέμα δικαστικής έρευνας», είπε.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν τα ονόματα των ατόμων που συνδέονται με το Ίδρυμα, τους αριθμούς τηλεφώνου και ταυτότητάς τους, το πανεπιστήμιο αποφοίτησής τους και τα ονόματα των υπουργείων, των κλάδων της αστυνομίας και του στρατού στα οποία θα ήθελαν να διοριστούν – συν τις ημερομηνίες των συνεντεύξεών τους και τα ονόματα των «αναφορών» τους, που είναι συνήθως μέλη του TUGVA, ή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, AKP.

Μια άλλη λίστα αποκαλύπτει επίσης ότι ιδρύματα που έκλεισαν και κατασχέθηκαν ως μέρος μιας κυβερνητικής καταστολής των επικριτών, που κατηγορούνται για υποστήριξη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, παραδόθηκαν στο TUGVA και σε πέντε άλλες ισλαμιστικές ΜΚΟ με στενούς δεσμούς με το κόμμα και την κυβέρνηση Ερντογάν.

Χάρη στη γενναιόδωρη κρατική υποστήριξη, το TUGVA διαθέτει 37 φοιτητικές εστίες και περισσότερα από 570 δημοτικά και περιφερειακά γραφεία στην Τουρκία. Το ισλαμιστικό ίδρυμα διοργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια και έργα με στόχο «να μεγαλώσει μια γενιά που υπερασπίζεται το σωστό και τη δικαιοσύνη».

Πηγή: Βalkan Ιnsight

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα