ΑΘΗΝΑ
20:22
|
22.05.2024
Η ανοιχτή επιστολή ακτιβιστών μ’ αφορμή την περιοδεία του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ σε νησιά της Καραϊβικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επιστολή τους προς τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον η οργάνωση «Advocates Network» της Τζαμάικας απαιτεί μια «συγγνώμη» από τη βρετανική μοναρχία και κυβέρνηση για την αποδοχή και διαιώνιση της δουλείας τα χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας στο νησί. Η διαμαρτυρία διοργανώνεται με αφορμή την περιοδεία του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ σε νησιά της Καραϊβικής Θάλασσας.  

Καθώς η Τζαμάικα τιμά φέτος τη συμπλήρωση 60 ετών από την ανεξαρτησία της, μια ομάδα πολιτικών, επιχειρηματιών, γιατρών και καλλιτεχνών ζητεί με ανοιχτή επιστολή της προς τη βρετανική μοναρχία να απολογηθεί για τα χρόνια της αποικιοκρατίας και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις για τη δουλεία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοδεία του δημοφιλούς ζεύγους Ουίλιαμ και Κέιτ είναι μια «επίθεση γοητείας» από τη βρετανική μοναρχία προκειμένου να μην ακολουθήσουν άλλα κράτη της Καραϊβικής το παράδειγμα των Μπαρμπάντος που αποκήρυξαν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ από επικεφαλής του κράτους τους.

«Δεν θα συμμετέχουμε στον εορτασμό για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο σου» αναφέρει η ανοιχτή επιστολή των ακτιβιστών της Τζαμάικας προσθέτοντας πως «δεν βλέπουμε κανένα λόγο να γιορτάσουμε 70 χρόνια από τότε που η γιαγιά σου ανέβηκε στον θρόνο γιατί η ηγεσία της και αυτή των προγόνων της διαιώνισε τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία στην ιστορία. Πιστεύουμε ότι μια απολογία για τα βρετανικά εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων από τη Τζαμάικα, και το trafficking των Αφρικανών, τη σκλαβιά,  τη δέσμευσή τους με συμβόλαιο ιδιοκτησίας και την αποικιοκρατία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας, συγχώρεσης, συμφιλίωσης και αποζημίωσης».

Ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στον βρετανικό «Independent» (Ιντιπέντεντ) πως με αφορμή τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της Τζαμάικας «στεκόμαστε σαν ενήλικες σε σταθερό ηθικό έδαφος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λέμε στη Βρετανία που κάποτε ήταν ο ‘γονιός’ μας ότι κάνατε λάθος που πλουτίσατε από την σκλαβιά και την αποικιοκρατία».

Η οργάνωση θα πραγματοποιήσει επίσης διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στο Κίνγκστον την ημέρα της άφιξης του πριγκιπικού ζεύγους. Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα μείνουν στην Τζαμάικα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Επόμενος σταθμός της περιοδείας τους είναι Μπαχάμες.

Το Μπελίζ ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας τους στην Καραϊβική. Χρειάστηκε να αναβάλουν την επίσκεψή τους εξαιτίας των διαμαρτυριών στους δρόμους εξαιτίας της άφιξής τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κοβάτσεφσκι

Προωθείται για ψήφιση το νομοσχέδιο κατά της ακρίβειας

Λαμία: Λουκέτο στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα από τον ΕΦΕΤ

Οργή Νετανιάχου στην κίνηση Νορβηγίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα