ΑΘΗΝΑ
04:48
|
03.05.2024
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί το Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί τη χώρα, υπό τον όρο ότι το Κίεβο θα σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Ynet..

Ο Μπένετ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών διεθνούς μεσολάβησης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πολλές φορές από τότε που ξέσπασαν οι μάχες τον προηγούμενο μήνα. Ο Μπένετ μάλιστα πήγε στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα για να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ο Ζελένσκι και οι ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν επίσκεψη του Μπένετ στο Κίεβο τις τελευταίες δέκα ημέρες, καθώς πιστεύουν ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην επίσπευση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα.

Το Σαββατοκύριακο, το ισραηλινό Γραφείο του Πρωθυπουργού ζήτησε από την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πρωθυπουργού, να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις ασφαλείας για την επίσκεψη του Μπένετ στο Κίεβο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τους κινδύνους που ενέχει η είσοδος του πρωθυπουργού σε μια ενεργό εμπόλεμη ζώνη, ειδικά μετά τους αλλεπάλληλους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις τις τελευταίες ημέρες.

Η Ιερουσαλήμ προσδιόρισε ότι ο Μπένετ θα είναι πρόθυμος να φτάσει στο Κίεβο μόνο εάν και τα δύο μέρη είναι ειλικρινή για την επίτευξη εκεχειρίας και η επίσκεψή του θα βοηθούσε στην επίτευξη συμφωνίας.

«Για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι σαφές ότι είναι απαραίτητες οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις», δήλωσε στο Ynet πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς. «Και μπορεί να συμβούν στην πορεία εάν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε ένα οριακό σημείο».

Διαψεύδοντας την ιδέα ότι ο Μπένετ έχει συμφωνήσει στην επίσκεψη μόνο για να ενισχύσει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η άφιξη στο Κίεβο για μια φωτογράφιση «δεν αποτελεί εύλογο κίνδυνο».

ΠΗΓΗ: Ynetnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα