ΑΘΗΝΑ
09:49
|
07.05.2024
Είναι ζωτικής σημασίας η «μοιρασμένη ευθύνη» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ εν μέσω της κρίσης λέει τώρα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εκταμιεύσει όλα τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία ώστε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε να εκταμιευτεί και ένα δάνειο που έχει δοθεί στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο επιστολής του Όρμπαν με ημερομηνία 18 Μαρτίου, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να χρησιμοποιήσει δανειακή διευκόλυνση για άμυνα, έλεγχο των συνόρων και ανθρωπιστικές και άλλες εργασίες διαχείρισης οξέων κρίσεων.

Ουγγαρία: Αναμένει νέο μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία | Ημερησία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει την εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της πανδημίας στην Πολωνία και την Ουγγαρία, επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις συστάσεις της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Ως γνωστόν, η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με Βαρσοβία και Βουδαπέστη, για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών του Τύπου και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πέρυσι ότι η Ουγγαρία πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική μάχη για επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου, τόνισε ότι η Ουγγαρία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 450.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία αναγνωρίζοντας τώρα…ότι είναι ζωτικής σημασίας η «μοιρασμένη ευθύνη» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ εν μέσω της κρίσης, ενώ το 2015 κρατούσε εντελώς διαφορετική στάση όταν κατέκλυζαν κατά κύματα την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο προσφυγικές ροές από τη Συρία και μεταναστευτικές ροές από Αφρική και Ασία.

Πέρυσι, η Ουγγαρία αρνήθηκε να εκμεταλλευτεί δάνεια αξίας περίπου 3,3 τρισεκατομμυρίων φιορίντων (9,82 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) αλλά σύμφωνα με την επιστολή του Όρμπαν, η κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει στάση. Όπως ανέφερε, η Ουγγαρία τώρα «ζητά την άμεση παροχή της χορηγηθείσας δανειακής διευκόλυνσης» στο πλαίσιο του ΜΑΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα