ΑΘΗΝΑ
04:20
|
25.04.2024
Η ακρίβεια «καίει» και τις τσέπες των Βρετανών μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο και την αγοραστική δύναμη στα επίπεδα της δεκαετίας του 1959.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών από τη δεκαετία του 1950 διαπιστώνει σημερινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν με αφορμή την έκθεση που δημοσιοποίησε το ανεξάρτητο «Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού» (ΟBR)  που αναλύει χρηματοπιστωτικά και δημοσιονομικά δεδομένα για λογαριασμό της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να εξαρτάται από αυτήν.

Η έκθεση καταγράφει μεταξύ άλλων την φρενίτιδα στην αύξηση των τιμών πετρελαίου και καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το 1/5 σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου Οκτώβρη. Προβλέπει επίσης ότι τον Απρίλιο οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τα περισσότερα βρετανικά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 54% σε σχέση με πέρσι.

Αναμένει αύξηση του πληθωρισμού στο 8,7% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 τονίζοντας πως θα πρόκειται για ρεκόρ 40ετίας.

Προειδοποιεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εξανεμίσει περαιτέρω τα πραγματικά εισοδήματα των Βρετανών, θα μειώσει την κατανάλωση και θα περιορίσει την αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ από 6% που προβλεπόταν τον περασμένο Οκτώβρη στο 3,8%.

Περιμένει επίσης μείωση των κριτηρίων πραγματικού βιοτικού επιπέδου κατά τουλάχιστον 2,2% στο τέλος του 2022 αρχές 2023 προβλέποντας ότι δεν θα επανακάμψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι τη διετία 2024-2025.

Επιπλέον προβλέπει περαιτέρω μείωση του πραγματικού ΑΠΕ κατά επιπλέον 1,8% το 2023 (λόγω ακρίβειας) και πιθανή αύξησή του στο 2,1% το 2024.

Τι μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών

Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την «ελάφρυνση» των εργαζομένων από το κύμα ακρίβειας που πλήττει αγαθά, υπηρεσίες και Ενέργεια.

Στη διάρκεια της λεγόμενης «εαρινής δήλωσης» (ή του ενδιάμεσου προϋπολογισμού) ο Σουνάκ εξήγγειλε αύξηση του κατώτερου ορίου εισοδήματος κατά 3.000 στερλίνες από το οποίο αρχίζουν να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Ανακοίνωσε επίσης μείωση του τέλους καυσίμων στα καύσιμα κατά πέντε πένες ανά λίτρο έως τον Μάρτιο του 2023.

Rishi Sunak accused of imposing £21bn 'stealth tax' on UK workers | Rishi  Sunak | The Guardian

Προανήγγειλε επίσης μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 19% από 20%)  ως την άνοιξη του 2024.

Επικαλέστηκε και αυτός την έκθεση του ανεξάρτητου «Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού» αναφέροντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα πάει στο 3,8% του ΑΠΕ αντί του 6% που υπολογιζόταν πριν λίγους μήνες.

Πάντως λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις των μέτρων ελάφρυνσης του Σουνάκ, δημοσκόπηση του YouGov κατέγραφε έντονη δυσαρέσκεια των Βρετανών πολιτών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τη διαχείριση της οικονομίας, εκ των οποίων το 40% δήλωσε πως είναι ψηφοφόροι του Συντηρητικου Κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα