ΑΘΗΝΑ
22:19
|
02.05.2024
Το σχέδιο συμφωνίας υποδηλώνει ότι η Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει στρατιωτική βάση σε απόσταση λιγότερη από 2.000 χιλιόμετρα από την Αυστραλία.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα Μανασέ Σογκαβάρε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Νήσοι Σολομώντος υπέγραψαν συμφωνία αστυνόμευσης με την Κίνα και θα συζητήσουν στο υπουργικό συμβούλιο πρόταση για μια ευρύτερη συμφωνία ασφαλείας που θα καλύπτει και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας για την ασφάλεια που κυκλοφόρησε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, Πέμπτη, θα επιτραπεί στην Κίνα να αναπτύξει πολεμικά πλοία του ναυτικού της στον Ειρηνικό, λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας.

Οι σχετικές διευθετήσεις είναι πολύ πιθανό να ανησυχήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι θα ανοίξουν εκ νέου την πρεσβεία του στις Νήσους του Σολομώντα, αφού ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασαν ανησυχία ότι η Κίνα θέλει να δημιουργήσει στρατιωτικές σχέσεις στα νησιά του Ειρηνικού.

Οι Νήσοι Σολομώντος άλλαξαν διπλωματικούς δεσμούς, από την Ταϊβάν στο Πεκίνο, το 2019, γεγονός που εν μέρει τροφοδότησε τη δυσαρέσκεια που οδήγησε σε ταραχές στην πρωτεύουσα, Χονιάρα, τον Νοέμβριο.

Η Αυστραλία παρείχε ιστορικά υποστήριξη ασφαλείας στα νησιά του Σολομώντα και ηγήθηκε μιας αστυνομικής αποστολής για την αποκατάσταση της τάξης στον απόηχο των ταραχών, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Μανασέ Σογκαβάρε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Κάρεν Άντριους, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο Ειρηνικός είναι η «πίσω αυλή» της Αυστραλίας, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο κινεζικός στρατός να επιχειρεί στα νησιά του Σολομώντα.

Η Κάρεν Γκαλοκάλε, μόνιμη γραμματέας του Υπουργείου Αστυνομίας, Εθνικής Ασφάλειας και Σωφρονιστικών Υπηρεσιών στις Νήσους Σολομώντα, είπε στο Reuters ότι η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των Νήσων Σολομώντα και της Κίνας καλύπτει την αστυνόμευση. Επιβεβαίωσε ότι συζητείται μια ευρύτερη συμφωνία.

«Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση για την ευρεία ασφάλεια θα ήταν ακριβώς η ίδια με την αυστραλιανή συμφωνία», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη, δίνοντας την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση των ευρύτερων συνομιλιών για την ασφάλεια. «Θα πρέπει να μεταφερθεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Η Αυστραλία έχει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τις Νήσους Σολομώντα, η οποία καλύπτει την ανάπτυξη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, η οποία υπογράφηκε το 2018.

Ο Άντονι Βέκε, υπουργός Αστυνομίας των Νήσων Σολομώντος, δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης (MOU) με τον Γουάνγκ Ξιαόνγκ, εκτελεστικό υφυπουργό του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, σχετικά με την αστυνομική συνεργασία σε μια διαδικτυακή συνάντησή τους στις 18 Μαρτίου. «Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Απλώς δείχνει στην παγκόσμια κοινότητα ότι βρισκόμαστε εδώ οικοδομώντας ουσιαστική συνεργασία, μια συνεργασία που βασίζεται στην ομαδική εργασία και τη σοβαρότητα για την ανάπτυξη των Νήσων Σολομώντα», είπε ο Βέκε.

Η Γκαλοκάλε πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως: «Έχουμε μια ευρεία συνθήκη ασφάλειας με την Αυστραλία και αστυνομική συνεργασία. Εάν υπάρχει κάτι με τη ΛΔΚ, θα είναι ακριβώς το ίδιο».

Την Τρίτη, η Αστυνομική Δύναμη των Βασιλικών Νήσων Σολομώντος δημοσίευσε στον ιστότοπό της φωτογραφίες της εκπαίδευσης της αστυνομίας με αντίγραφα όπλων που παρέχονται από την Κίνα.

Τον Νοέμβριο, περίπου 200 αστυνομικοί και στρατιώτες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τα Φίτζι και την Παπούα Νέα Γουινέα έφτασαν στην Χονιάρα λίγες μέρες μετά τις ταραχές για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα