ΑΘΗΝΑ
03:59
|
19.04.2024
Ανταλλαγή αιχμαλώτων και στρατιωτών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, με την Ουκρανία να υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη έναν προς έναν ανταλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ανταλλαγή αιχμαλώτων και στρατιωτών ανακοινώθηκε ότι ολοκλήρωσαν οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, έναν μήνα μετά την ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να υποστηρίζει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η Μόσχα έχει ήδη ολοκληρώσει δύο ανταλλαγές κρατουμένων ενώ η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων στρατευμάτων ένας προς έναν.

«Μετά από εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου» ανακοίνωσε την Πέμπτη με ανάρτησή της στο Facebook η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, συμπληρώνοντας ότι «σε αντάλλαγμα για 10 αιχμάλωτους κατακτητές διασώσαμε 10 από τους στρατιώτες μας».

Η ίδια ανακοίνωσε επίσης ότι έντεκα Ρώσοι ναυτικοί που διασώθηκαν κοντά στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα ανταλλάχθηκαν με δεκαεννέα μέλη του πληρώματος ουκρανικού πλοίου που βρισκόταν υπό ρωσική κράτηση, με την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, να επιβεβαιώνει και τις δύο ανταλλαγές.

«Επιβεβαιώνω την πληροφορία όσον αφορά την ανταλλαγή 10 Ρώσων στρατιωτών που κρατούνταν στο ουκρανικό έδαφος με 10 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Και υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή Ρώσων ναυτικών με Ουκρανούς ναυτικούς», υποστήριξε  από την πλευρά της, Τ. Μοσκάλκοβα, προσθέτοντας ότι εννέα Ρώσοι κρατούμενοι ανταλλάχθηκαν με τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, μιας πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, μετά την απελευθέρωσή του, ο δήμαρχος Ιβάν Φιοντόροφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τον έριξαν σε ένα κελί και τον πίεζαν για ώρες, ενώ άκουγε ανθρώπους να βασανίζονται σε γειτονικά κελιά. Ο ίδιος ανέφερε ότι ήθελαν να παραιτηθεί, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ένας διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος.

Η Ιρ. Βερεστσούκ επιβεβαίωσε την Τετάρτη την ανταλλαγή της Μελιτόπολης, αρνούμενη ωστόσο ότι έγιναν άλλες ανταλλαγές. Στη συνέχεια. σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία της την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι έχουν αιχμαλωτίσει 14 Ουκρανούς αξιωματούχους, κυρίως τοπικούς πολιτικούς ή εκπροσώπους του δημαρχείου, και απαίτησε την απελευθέρωσή τους, σημειώνοντας ότι η αιχμαλωσία πολιτών είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα, επικαλούμενη τις μαρτυρίες Ουκρανών που απελευθερώθηκαν από τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, κατηγόρησε επίσης τους Ρώσους στρατιώτες για βασανιστήρια και δεσμεύτηκε να ασκήσει δίωξη για τέτοια εγκλήματα στη Χάγη υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα μέλη του ρωσικού στρατού που ακούν τη δήλωσή μου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν ατιμώρητο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα