ΑΘΗΝΑ
14:18
|
24.04.2024
«Θα μιλήσω ξανά στους ανθρώπους με το πρόσωπό μου ψηλά, επειδή οι υδροηλεκτρικές εταιρείες Oxec κατασκεύασαν τα υποτιθέμενα εγκλήματά μου», είπε ο Καλ Χολ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βράδυ της Πέμπτης, ο περιβαλλοντικός υπερασπιστής της Γουατεμάλας Μπερνάντο Καλ Χολ ανέκτησε την ελευθερία του, αφού πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή Coban για τον αγώνα του κατά των υδροηλεκτρικών έργων στο διαμέρισμα της Alta Verapaz.

Κατά τη στιγμή της αποφυλάκισής του, ο υπερασπιστής των Μάγια Q’eqchi συνοδευόταν από τους δικηγόρους του και μια αντιπροσωπεία από την κοινότητά του, με την οποία διατηρούν τον αγώνα κατά των υδροηλεκτρικών σταθμών Oxec SA, στον ποταμό Cahabon στην Alta Verapaz.

«Σήμερα γράφεται ιστορία. Για άλλη μια φορά, δείξαμε στον κόσμο πώς ποινικοποιούνται οι κοινωνικοί ηγέτες στη Γουατεμάλα», δήλωσε ο Καλ Χολ.

Στις 9 Νοεμβρίου 2018, το Ποινικό Δικαστήριο της Alta Verapaz καταδίκασε τον Μπερνάντο Καλ Χολ σε πάνω από επτά χρόνια φυλάκιση, αφού κατηγορήθηκε για διακεκριμένες ληστείες και πράξεις βίας κατά εργαζομένων μιας υδροηλεκτρικής εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο ηγέτης των Maya Q’Eqchi έπεσε θύμα πολιτικής δίωξης ως αποτέλεσμα του αγώνα του ενάντια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα βόρεια αυτής της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Ο Καλ Χολ είναι ένας 49χρονος δάσκαλος που έγινε η ορατή φιγούρα των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το 2015, όταν οι ιθαγενείς Q’Eqchi αντιτάχθηκαν στις αυθαίρετες ενέργειες των υδροηλεκτρικών εταιρειών, που τους εμπόδισαν να έχουν πρόσβαση στους ποταμούς Cahabon και Ox-eek , όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο και να έχουν πρόσβαση στο νερό για αιώνες.

Η δίωξη εναντίον του έγινε αντικείμενο προσοχής οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, οι οποίες κατήγγειλαν ότι ο Καλ Χολ ήταν ξεκάθαρα κρατούμενος συνείδησης.

Πηγή: telesurenglish

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα