ΑΘΗΝΑ
10:03
|
04.05.2024
Οι κύριες εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας, την 31η ημέρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σειρήνες ήχησαν για ακόμη μία φορά στο Κίεβο λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, προειδοποιώντας για νέα αεροπορική επιδρομή. «Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Παράλληλα. σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να πιέζει για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής της επιχείρησης έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί και πως θα επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας. 

Όπως επισημαίνουν αναλυτές που επικαλείται δημοσίευμα του Al Jazeera, oι δυνάμεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επιταχύνουν τη μεταφορά όπλων και προμηθειών στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η αναδιατύπωση των στόχων του μπορεί να διευκολύνει τον Β. Πούτιν να διεκδικήσει μια νίκη που σώζει τα προσχήματα.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι ο στρατός έχει καταφέρει «ισχυρά πλήγματα» κατά των ρωσικών δυνάμεων που οδήγησαν σε «σημαντικές απώλειες», υποστηρίζοντας ότι περίπου 16.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

«Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις εχθρικές επιθέσεις στα νότια της χώρας, στο Ντονμπάς, στην κατεύθυνση του Χάρκοβο και στην περιοχή του Κιέβου» δήλωσε ο Β. Ζελένσκι αργά την Παρασκευή. «Περιορίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: Οι διαπραγματεύσεις είναι κομβικής σημασίας. Είναι επείγουσες, δίκαιες».

Εκατομμύρια πρόσφυγες και εκατοντάδες νεκροί άμαχοι

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, ενώ μόνο ο αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του θεάτρου της Μαριούπολης ενδέχεται να υπερβαίνει τα τριακόσια. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στον θάνατο 136 παιδιών μέχρι στιγμής, ενώ τουλάχιστον άλλα 199 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι 1.351 στρατιώτες της έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, της οποίας ο πληθυσμός προπολεμικά ανερχόταν σε 44 εκατομμυρίων, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters ο ΟΗΕ εξετάζει ισχυρισμούς σχετικά με βίαιη μετακίνηση αμάχων από τη Μαριούπολη προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, τουλάχιστον 34 επιθέσεις σε ουκρανικές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ στο σύνολό της, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα διαπράττει εγκλήματα πολέμου σκοτώνοντας αμάχους, είτε εσκεμμένα είτε από πυρά χωρίς διακρίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία διεθνώς ως «πόλεμο ολοκληρωτισμού», υποστηρίζοντας ότι ο στόχος ήταν «να καταστραφεί, να σπάσει, να εκμηδενιστεί, να στραγγαλιστεί η ρωσική οικονομία και η Ρωσία στο σύνολό της». Ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέρριψε τις δυτικές κυρώσεις, δηλώνοντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι είναι «ανόητο» να περιμένει κανείς ότι θα έχουν αντίκτυπο στην κυβερνητική πολιτική, ενώ ισχυρίστηκε ότι αντί να προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια θα εδραιώσουν τη θέση της ρωσικής κοινωνίας. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το Al Jazeera, η Ρωσία διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις σε έδαφος που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο διεκδικεί το Τόκιο, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Μόσχα διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιαπωνία εξαιτίας των κυρώσεων για την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας δήλωσε ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Κουρίλ με περισσότερους από 3.000 στρατιώτες και μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν σε ποιο σημείο της νησιωτικής αλυσίδας, που συνδέει τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα και το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, πραγματοποιούνται οι ασκήσεις.

Κοινή γραμμή ΗΠΑ – ΕΕ για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Σε επίπεδο οικονομίας και ενέργειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ανακοίνωσαν νέα συνεργασία για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν την Ευρώπη με τουλάχιστον 15 δις κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου μόνο εντός του 2022.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δηλώνει ότι η χώρα του έχει συνάψει συμβάσεις με νέους προμηθευτές που θα της επιτρέψουν να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον ρωσικό άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «κείμενα δείχνουν ότι απαγορεύεται» να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες, εγείροντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο κρατικός κινεζικός όμιλος Sinopec Group ανέστειλε τις συνομιλίες για μια μεγάλη επένδυση σε πετροχημικά προϊόντα και μια επιχείρηση εμπορίας φυσικού αερίου στη Ρωσία, ακολουθώντας την έκκληση της κυβέρνησης για προσοχή καθώς αυξάνονται οι δυτικές κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα